ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан: Рођен је наш најпознатији гуслар

На данашњи дан 1767. године у селу Горња Трнава, рођен је Филип Вишњић, наш најпознатији гуслар и творац народних песама. Потекао је из богате породице, но отац му је рано умро. Када је имао четири године, мајка му се преудала у село Међаше и повела га са собом. Са осам година је прележао богиње, које су му одузеле вид и оставиле ожиљке на лицу. Са двадесетак година умрла му је и мајка, а Турци су у Зворнику убили три његова стрица и једног брата, те тако за њега више није било места ни на новом, ни на старом огњишту. Напустио је Међаше и, као искусан певач, почео да путује друмовима и пева уз гусле како хришћанској раји тако и муслиманима, који су га примали с поштовањем. Зна се да се 1798. године оженио девојком Настом из куће Ћуковића и да су имали шесторо деце.

Најважнији догађај за његово песништво био је прелазак у устаничку Србију 1809. године. До тада је певао само песме о давним временима, а од тог тренутка, нашавши се на месту где се стварала историја, постаје стваралац. Слушао је од учесника битака о појединостима значајних догађаја и бојева, а његове песме о томе брзо су улазиле у народ и преносиле се даље. Године 1813, прешао је са породицом у Срем и настанио се у селу Грк, где је и умро 1834. Путовао је по селима и градовима Баната, Срема, Бачке и Славоније и певао песме углавном о Првом српском устанку које је сам испевао. Вук Караџић га је слушао у манастиру Шишатовац 1815. године и записао седамнаест његових песама, четири старе и тринаест нових, међу којима и најпознатију ‒ Почетак буне против дахија.

У ком народу појаве се јунаци и људи заслужни за отечество, тај ће народ родити и оне људе који ће њихова дела описати. (Прота Матеја Ненадовић)

 

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо још:

  1. године, штампан је први број листа Панчевац, најстаријег живог листа на Балкану.
  2. године, рођен је Јован Палавестра, књижевник, књижевни критичар и публициста.
  3. године, у Сан Франциску је 45 земаља антихитлеровске коалиције, укључујући Југославију, почело оснивачку конференцију Уједињених нација.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Berliner_kongress
Претходни чланак

на данашњи дан: Русија je објавила рат Турској

mesa
Наредни чланак

на данашњи дан: Рођен је Меша Селимовић