LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je najpoznatiji epizodista domaćeg filma Predrag Preža Milinković (Predrag Preža Milinković)

Na današnji dan 1933. godine u Beogradu je rođen Predrag Preža Milinković (Predrag Preža Milinković), najpoznatiji epizodista domaće kinematografije. Maturirao je u Prvoj muškoj gimnaziji, a potom je studirao romanske jezike na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na filmu je debitovao 1956. godine, kada je glumio u jednoj francuskoj koprodukciji, i od tada su uloge počele da se nižu. Pričao je da nikada nije odbio ni jednu ulogu, i kako film bez njega može, ali ne i on bez filma. Govorio je nekoliko stranih jezika, bio zaljubljenik u astronomiju, igrač flamenka i svetski putnik. Ostvario je preko 200 uloga, i to ne samo u domaćim filmovima, već i u stranim, i radio sa stotinak reditelja. Snimao je u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji i Nemačkoj, gde je u nekoliko filmova igrao i glavne uloge. Kod nas su ga reditelji uvek videli kao epizodistu, uglavnom kao batlera, slugu, konobara, recepcionera … Ipak, kada se zbroje sve njegove uloge, on je verovatno uz Batu Živojinovića, čovek sa najvećim brojem uloga kod nas. U karijeri je imao prilike da upozna i igra uz mnoge poznate glumce, među kojima su Orson Vels, Alen Delon, Entoni Kvin, Đina Lolobriđida i drugi. Zanimljivo je da je u TV serijalu snimljenom osamdesetih godina u produkciji školskog programa TV Beograd, zbog zapanjujuće sličnosti igrao Dezmonda, batlera iz stripa „Rip Kirbi“, te su ga nakon toga neki zvali i tim nadimkom. Preža je autor više biografskih knjiga, a u knjizi Susreti, objavljenoj 1997. godine pričao je o svojim sećanjima na brojne filmske i političke ličnosti sa kojima se širom sveta upoznao tokom 40 godina duge karijere flamenko igrača i glumca. Tako je spomenuo da je sedamdesetih godina na proputovanju po Americi obišao Kejp Kenedi i upoznao Nila Armstronga, te da su ga odveli do lansirne rampe, i da je bio na sedamnaest metara od rakete. Mnogo je tu još zanimljivih, kako ispričanih tako i neispričanih, epizoda večnog epizodiste domaćeg filma, čija se priča završila 1998. godine u Beogradu, možda i prerano, sa nepunih 65 godina.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1854. godine puštena je u rad prva železnička pruga na teritoriji Srbije i povezivala je Belu Crkvu sa rumunskim delom Banata, a korišćena je konjska vuča;
1877. godine rođen je književni kritičar i akademik Jovan Skerlić;
1922. godine rođen je arhitekta, političar i akademik Bogdan Bogdanović;
1914. godine završena je Cerska bitka;
1941. godine rođen je Slobodan Milošević;
1943. godine rođen je glumac Dragan Nikolić;
1978. godine umro je pisac Miodrag Borisavljević;
1994. godine umro je režiser Aleksandar Petrović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Predrag Palavestra
Prethodni članak

Na današnji dan umro je Predrag Palavestra (Predrag Palavestra)

Leopold
Naredni članak

Na današnji dan car Leopold I izdao je Srbima povelju poznatu kao Privilegije (Privilegije)