LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Milutin Bojić

Na današnji dan 1892.  godine, u Beogradu,  rođen je pesnik,  dramski pisac i književni kritičar Milutin Bojić.  Školovao se u Beogradu i apsolvirao na Filozofskom fakultetu.  Učestvovao je u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu,  kada se sa vojskom povlačio preko Albanije.  Iako je živeo samo 25 godina,  iza sebe je ostavio četiri knjige pesama, više drama, a bavio se i pozorišnom i književnom kritikom.  Dramu Uroševa ženidba nosio je sa sobom preko Albanije, a štampao ju je na Krfu,  dok je zbirku pesama Pesme bola i ponosa, objavio u Solunu. Iz ove zbirke je i njegova najpoznatija pesma Plava grobnica, posvećena stradanju srpskih ratnika. On sam lično je gledao kako saveznički brodovi odvoze gomile leševa i uz zvuke vojničkih truba spuštaju ih u more.  Milutin Bojić nije dočekao oslobođenje i povratak u Srbiju. Razboleo se od tuberkuloze, i mada je išao u Francusku na lečenje, preminuo je 8. novembra 1927. godine u Solunu i sahranjen na Srpskom vojničkom groblju u Zejtinliku. Njegovi posmrtni ostaci preneti su 1922. godine u Beograd i sahranjeni u porodičnoj grobnici na Novom groblju. Spomenik Milutinu Bojiću, podignut 1977. godine, nalazi se na uglu ulica Palmotićeve i Milutina Bojića, u blizini kuće u Hilandarskoj ulici u kojoj je pesnik živeo.

Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan, direktno ili indirektno, vezan za Srbiju:

  1. godine rođen je Petar Pjer Križanić, jedan od rodonačelnika srpske karikature, pisac i esejista i jedan od osnivača lista Ošišani jež.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

211px-Rudjer_Boskovic
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Ruđer Bošković

za srbiju
Naredni članak

Na današnji dan raspisan je zajam za preporod Srbije