LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Miloš Savčić (Miloš Savčić)

Na današnji dan 1865. godine u Svilajncu je rođen Miloš Savčić, inženjer i jedan od najbogatijih Evropljana svog vremena. Prva četiri razreda škole završio je u rodnom mestu, zatim se školovao u Beogradu, a potom je završio Visoku tehničku školu u Minhenu, u kome je ostao da živi i radi i naredne dve godine kao činovnik državnih stanica. Po povratku u Beograd stupio je u službu gradske opštine, a 1893. godine zajedno sa Gašparom Bekerom osnovao je svoju inženjersko-arhitektonsku kancelariju. Bavio se prvenstveno izgradnjom privrednih objekata. Izgradio je klanicu, strugaru, prugu Niš-Knjaževac, započeo proizvodnju vagona, bio je direktor Društva za tehnička preduzeća, potpredsednik Sartida iz Smedereva, jedan od osnivača preduzeća Labor, jedan od članova uprave Prometne banke, kasnije njen potpredsednik, a potom i predsednik, što je ostao do smrti. Bio je u upravi Vračarske štedionice i među osnivačima Prvog srpskog društva za osiguranje – Srbija. U periodu od 1905 do 1911. godine i 1923, bio je narodni poslanik, a 1908 – 1909. godine ministar građevina. Pominje se i kao direktor Državnih železnica 1920 – 1921. godine, a gradonačelnik Beograda, ukazom kralja, bio je u periodu 1929 – 1930. Zanimljivo je i to da je porodica Savčić kupila vinograde na Dedinju i započela parcelisanje i izgradnju rezidencijalne četvrti, kojoj su sve potonje generacije i strukture uticajnih i imućnih ljudi težile. Miloš Savčić umro je 11. marta 1941. godine, a nakon Drugog svetskog rata porodici je oduzeta sva imovina.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1815. godine odigrala se bitka na Dublju, u kojoj su između ostalih život izgubile srpske vojvode Milić Drinčić i Sima Nenadović, i u kojoj su ustanici uspeli da nanesu Turcima velike gubitke i zaustave njihovo napredovanje, čime je završen oružani deo Drugog srpskog ustanka.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

smrtKaradjordja_NM
Prethodni članak

Na današnji dan ubijen je Karađorđe (Karađorđe)

stanislav-binicki-kurir-stampano-1411771407-575177
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Stanislav Binički