ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Милош Савчић (Miloš Savčić)

На данашњи дан 1865. године у Свилајнцу је рођен Милош Савчић, инжењер и један од најбогатијих Европљана свог времена. Прва четири разреда школе завршио је у родном месту, затим се школовао у Београду, а потом је завршио Високу техничку школу у Минхену, у коме је остао да живи и ради и наредне две године као чиновник државних станица. По повратку у Београд ступио је у службу градске општине, а 1893. године заједно са Гашпаром Бекером основао је своју инжењерско-архитектонску канцеларију. Бавио се првенствено изградњом привредних објеката. Изградио је кланицу, стругару, пругу Ниш-Књажевац, започео производњу вагона, био је директор Друштва за техничка предузећа, потпредседник Сартида из Смедерева, један од оснивача предузећа Лабор, један од чланова управе Прометне банке, касније њен потпредседник, а потом и председник, што је остао до смрти. Био је у управи Врачарске штедионице и међу оснивачима Првог српског друштва за осигурање – Србија. У периоду од 1905 до 1911. године и 1923, био је народни посланик, а 1908 – 1909. године министар грађевина. Помиње се и као директор Државних железница 1920 – 1921. године, а градоначелник Београда, указом краља, био је у периоду 1929 – 1930. Занимљиво је и то да је породица Савчић купила винограде на Дедињу и започела парцелисање и изградњу резиденцијалне четврти, којој су све потоње генерације и структуре утицајних и имућних људи тежиле. Милош Савчић умро је 11. марта 1941. године, а након Другог светског рата породици је одузета сва имовина.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1815. године одиграла се битка на Дубљу, у којој су између осталих живот изгубиле српске војводе Милић Дринчић и Сима Ненадовић, и у којој су устаници успели да нанесу Турцима велике губитке и зауставе њихово напредовање, чиме је завршен оружани део Другог српског устанка.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

smrtKaradjordja_NM
Претходни чланак

На данашњи дан убијен је Карађорђе (Karađorđe)

stanislav-binicki-kurir-stampano-1411771407-575177
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Станислав Бинички