LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Milan Đ. Milićević

Na današnji dan 1831. godine u Ripnju, rođen je srpski književnik Milan Đ. Milićević. Završio je bogosloviju, radio kao državni činovnik, a od 1886. godine bio je upravnik Narodne biblioteke. Jedan je od osnivača Društva srpske slovesnosti i Srpske književne zadruge. Jedno vreme je bio sekretar, pa zatim predsednik Srpske kraljevske akademije u periodu od 1896. do 1899. godine. Objavio je niz pedagoških spisa i radova iz istoriografije od kojih su najpoznatiji: Knez Miloš u pričama, Karađorđe u govoru i tvoru i Pomenik znamenitih ljudi u srpskoga naroda novijega doba, gde je obradio oko 180 biografija poznatih srpskih naučnika, kulturnih radnika i znamenitih istorijskih ličnosti. U istorijsko-geografskim delima Kneževina Srbija i Kraljevina Srbija dao je prikaz cele ondašnje Srbije sa topografskim podacima, opisom starina i lokalnih predanja. Kneževina Srbija po obimu materijala koji je u njoj sakupljen, predstavlja jedno od najznačajnijih srpskih naučnih dela u 19. veku. Milan Đ. Milićević preminuo je u Beogradu 1908. godine.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1920. godine, u dvorcu Trijanon kod Pariza, sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor sa Mađarskom i oduzele joj teritorije koje je držala u okviru Austrougarske.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

josip-broz-tito
Prethodni članak

na današnji dan: Umro je "najveći sin naroda i narodnosti SFRJ"

PetarKonjovicA
Naredni članak

na današnji dan Rođen je Petar Konjović