ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Милан Ђ. Милићевић

На данашњи дан 1831. године у Рипњу, рођен je српски књижевник Милан Ђ. Милићевић. Завршио је богословију, радио као државни чиновник, а од 1886. године био је управник Народне библиотеке. Један је од оснивача Друштва српске словесности и Српске књижевне задруге. Једно време је био секретар, па затим председник Српске краљевске академије у периоду од 1896. до 1899. године. Објавио је низ педагошких списа и радова из историографије од којих су најпознатији: Кнез Милош у причама, Карађорђе у говору и твору и Поменик знаменитих људи у српскога народа новијега доба, где је обрадио око 180 биографија познатих српских научника, културних радника и знаменитих историјских личности. У историјско-географским делима Кнежевина Србија и Краљевина Србија дао је приказ целе ондашње Србије са топографским подацима, описом старина и локалних предања. Кнежевина Србија по обиму материјала који је у њој сакупљен, представља једно од најзначајнијих српских научних дела у 19. веку. Милан Ђ. Милићевић преминуо је у Београду 1908. године.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1920. године, у дворцу Тријанон код Париза, силе Антанте су после Првог светског рата потписале мировни уговор са Мађарском и одузеле јој територије које је држала у оквиру Аустроугарске.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

josip-broz-tito
Претходни чланак

на данашњи дан: Умро је "највећи син народа и народности СФРЈ"

PetarKonjovicA
Наредни чланак

на данашњи дан Рођен је Петар Коњовић