LjudiNa današnji dan

na današnji dan Rođen je Mihailo Petrović Alas

Na današnji dan 1868. godine, u Beogradu je rođen srpski matematičar Mihailo Petrović Alas. Bio je akademik, profesor Univerziteta u Beogradu, dopisni član mnogih inostranih akademija nauka i osnivač beogradske matematičke škole. Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891. godine, a fizičke nauke 1893. Doktorirao je 1894. godine, takođe na Sorboni, čime je sa nepunih 26 godina postao prvi student sa Balkana koji je stekao akademsku titulu doktora matematičkih nauka. U Beograd se vratio 1894. godine i bio postavljen za redovnog profesora Velike škole. Kada je ona 1905. prerasla u Univerzitet, nastavio je da radi kao profesor Univerziteta sve do penzionisanja 1938. godine. Napisao je preko 400 naučnih radova, među kojima značajne priloge matematičkoj analizi, posebno iz oblasti diferencijalnih jednačina i teorije funkcija. Stvorio je teoriju matematičkih spektara i matematičku fenomenologiju kao nove oblasti matematičkih istraživanja. Ribarstvo je bilo veoma važna stavka u njegovom životu. Kao mali, provodio je znatan deo vremena na Savi i Dunavu, prvenstveno iz zdravstvenih razloga, gde je upoznao mnoge ribare, sprijateljio se sa njima i zavoleo takav način života. Postao je ribarski šegrt, a od 1895. godine, kada je položio ispit za ribarskog majstora, prijatelji su počeli da ga zovu Mika Alas. Dobijao je priznanja i osvajao nagrade i u vezi sa ribolovom, a u Paviljonu Srbije na velikoj međunarodnoj izložbi u Torinu 1911, njegova zbirka koja se odnosila na beogradski ribolov nagrađena je zlatnom medaljom. Učestvovao je i u donošenju prvog Zakona o slatkovodnom ribolovu na jezerima i rekama Srbije 1898. godine. Svirao je violinu i bavio se kriptografijom, a njegovi šifrarski sistemi korišćeni su u vojsci sve do Drugog svetskog rata. Bio je i strastveni putnik koji je obišao većinu evropskih zemalja i stigao čak do Severnog i Južnog pola. Pored naučnih radova, napisao je putopis Kroz polarnu oblast i Roman jegulje. Umro je 1943. godine u svojoj kući na Kosančićevom vencu, koja i danas postoji i gleda na reku.

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo:

  1. godine, mošti Svetog Save sahranjene su u manastiru Mileševa, pošto su više od godinu dana bile u Trnovu, u Bugarskoj, gde je Sveti Sava preminuo po povratku iz Svete zemlje;
  2. godine, u Petrovcu na Mlavi, rođen je Dragan Savić, slikar, strip autor i jedan od najznačajnijih naših karikaturista.
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

PetarKonjovicA
Prethodni članak

na današnji dan Rođen je Petar Konjović

sv sava
Naredni članak

na današnji dan Spaljene su mošti Svetog Save