ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан Рођен је Михаило Петровић Алас

На данашњи дан 1868. године, у Београду је рођен српски математичар Михаило Петровић Алас. Био је академик, професор Универзитета у Београду, дописни члан многих иностраних академија наука и оснивач београдске математичке школе. На Сорбони је дипломирао математичке науке 1891. године, а физичке науке 1893. Докторирао је 1894. године, такође на Сорбони, чиме је са непуних 26 година постао први студент са Балкана који је стекао академску титулу доктора математичких наука. У Београд се вратио 1894. године и био постављен за редовног професора Велике школе. Када је она 1905. прерасла у Универзитет, наставио је да ради као професор Универзитета све до пензионисања 1938. године. Написао је преко 400 научних радова, међу којима значајне прилоге математичкој анализи, посебно из области диференцијалних једначина и теорије функција. Створио је теорију математичких спектара и математичку феноменологију као нове области математичких истраживања. Рибарство је било веома важна ставка у његовом животу. Као мали, проводио је знатан део времена на Сави и Дунаву, првенствено из здравствених разлога, где је упознао многе рибаре, спријатељио се са њима и заволео такав начин живота. Постао је рибарски шегрт, а од 1895. године, када је положио испит за рибарског мајстора, пријатељи су почели да га зову Мика Алас. Добијао је признања и освајао награде и у вези са риболовом, а у Павиљону Србије на великој међународној изложби у Торину 1911, његова збирка која се односила на београдски риболов награђена је златном медаљом. Учествовао је и у доношењу првог Закона о слатководном риболову на језерима и рекама Србије 1898. године. Свирао је виолину и бавио се криптографијом, а његови шифрарски системи коришћени су у војсци све до Другог светског рата. Био је и страствени путник који је обишао већину европских земаља и стигао чак до Северног и Јужног пола. Поред научних радова, написао је путопис Кроз поларну област и Роман јегуље. Умро је 1943. године у својој кући на Косанчићевом венцу, која и данас постоји и гледа на реку.

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо:

  1. године, мошти Светог Саве сахрањене су у манастиру Милешева, пошто су више од годину дана биле у Трнову, у Бугарској, где је Свети Сава преминуо по повратку из Свете земље;
  2. године, у Петровцу на Млави, рођен је Драган Савић, сликар, стрип аутор и један од најзначајнијих наших карикатуриста.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

PetarKonjovicA
Претходни чланак

на данашњи дан Рођен је Петар Коњовић

sv sava
Наредни чланак

на данашњи дан Спаљене су мошти Светог Саве