ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан: Рођен је Меша Селимовић

На данашњи дан 1910. године, у Тузли је рођен Мехемд Меша Селимовић, један од најзначајнијих наших књижевника. У Београду је завршио Филозофски факултет, а до Другог светског рата био је професор гимназије у Тузли. Током рата је ухапшен због сарадње са Народноослободилачким покретом, а 1943. године, по изласку из усташког логора, одлази у партизане. После рата, обављао је значајне политичке и културне функције у Сарајеву и Београду. Био је професор Више педагошке школе, доцент Филозофског факултета, уметнички директор Босна-филма, директор Драме Народног позоришта у Сарајеву и главни уредник ИП Свјетлост. Пензионисан је 1971. године и од тада до смрти је живео у Београду. Најзначajније дело му је роман Дервиш и смрт, који је и једно од најзначајних дела у нашој књижевности. Овај роман настао је, како је сам писац рекао, као последица сећања на брата Шефкију, официра Kоманде тузланског војног подручја, кога су партизани стрељали крајем 1944. године. Убијен је као пример осталима, јер је без питања узео из магацина Главне управе народних добара кревет, ормар и столицу, чекајући жену да се врати из концентрационог логора. То је учинио да би имао нешто у стану из кога су усташе однеле све ствари. Поводoм тога, Селимовић је рекао: „И да нисам имао никаква додира са књижевношћу, таква трагедија би ме навела на мисао да некоме, у виду писане исповијести, саопштим своју муку.“

За свој рад Меша Селимовић је добио многобројна признања и награде, међу којима су НИН-ова награда, Његошева награда, награда АВНОЈ-а. Био је председник Савеза књижевника Југославије, почасни доктор Сарајевског универзитета и редовни члан АНУБиХ и САНУ.

Поред романа Дервиш и cмрт написао је и dela Увријеђени човјек, Прва чета, Туђа земља, Ноћ и јутра (сценарио), Тишине, Магла и мјесечина, Есеји и огледи, За и против Вука, Тврђава, Острво и круг.

Од 1988. године, Вечерње новости за најбољи роман додељују награду „Меша Селимовић“.

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо још:

  1. 1532. године, у походу на Беч, турска војска под командом султана Сулејмана II ушла је у Мађарску.
  2. 1915. године, Италија је тајно потписала Лондонски уговор сa Великом Британијом, Русијом и Француском и у Првом светском рату прешла на страну сила Антанте, када јој је обећано да ће добити Тирол, Трст, Горицу, Истру, делове Далмације и Албаније.
  3. 1933. године, основан је Гестапо, тајна полиција нацистичке Немачке.
  4. године, у Ивањици је рођен Драгољуб Дража Михаиловић, армијски генерал и начелник штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини. Током Балканских ратова и Првог светског рата био је официр Српске војске у Краљевини Србији, а такође и министар војске, морнарице и ваздухопловства Kраљевине Југославије у влади Слободана Јовановића, Милоша Трифуновића и Божидара Пурића током Другог светског рата. По окончању рата, против њега је вођен процес на коме је осуђен за велеиздају и стрељан 17. јула 1946. године. Тачно место његовог гроба ни данас се не зна.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Filip Visnjic
Претходни чланак

на данашњи дан: Рођен је наш најпознатији гуслар

Генерал Степа Степановић
Наредни чланак

на данашњи дан: Преминуо je војвода Степа Степановић