LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je kompozitor Zoran Hristić (Zoran Hristić)

Na današnji dan 1938. godine u Beogradu je rođen kompozitor Zoran Hristić (Zoran Hristić). Bio je urednik, voditelj i osnivač Koncerta Studija-B. Tokom većeg dela osamdesetih godina nalazio se na mestu glavnog muzičkog urednika Radio Beograda, a potom je prešao na RTVB, kasnije RTS, gde je bio glavni i odgovorni urednik u Muzičkoj redakciji do 1995. godine. Bio je umetnički direktor i selektor festivala BEMUS i Mokranjčevi dani, a značajan je njegov doprinos i na unapređivanju Sabora trubača u Guči. Najviše se istakao u oblasti scenske, filmske i pozorišne muzike. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, kao što su nekoliko Zlatnih arena za filmsku muziku, nagrada za scensku muziku, nagrade 4. jul za balet Darinkin dar, Zlatnog beočuga za životno delo 2012. godine.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1813. godine, braneći Negotin, poginuo je Hajduk Veljko Petrović, junak Prvog srpskog ustanka;
1839. godine ukazom Kraljevskog namesništva postavljen je prvi šef srpskog saniteta, dr Emerih Lindenmajer, i zato se ovaj dan obeležava kao Dan Sanitetske službe Vojske Srbije;
1894. godine rođen je književnik Borivoje Jevtić;
1988. umro je Raško Dimitrijević, književnik, književni kritičar, prevodilac i profesor Univerziteta u Beogradu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

grb
Prethodni članak

Na današnji dan osnovano je Srbsko učeno društvo

serban
Naredni članak

Na današnji dan umro je Milenko Šerban (Milenko Šerban)