ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је композитор Зоран Христић (Zoran Hristić)

На данашњи дан 1938. године у Београду је рођен композитор Зоран Христић (Zoran Hristić). Био је уредник, водитељ и оснивач Концерта Студија-Б. Током већег дела осамдесетих година налазио се на месту главног музичког уредника Радио Београда, а потом је прешао на РТВБ, касније РТС, где је био главни и одговорни уредник у Музичкој редакцији до 1995. године. Био је уметнички директор и селектор фестивала БЕМУС и Мокрањчеви дани, а значајан је његов допринос и на унапређивању Сабора трубача у Гучи. Највише се истакао у области сценске, филмске и позоришне музике. Добитник је великог броја награда и признања, као што су неколико Златних арена за филмску музику, награда за сценску музику, награде 4. jул за балет Даринкин дар, Златног беочуга за животно дело 2012. године.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1813. године, бранећи Неготин, погинуо је Хајдук Вељко Петровић, јунак Првог српског устанка;
1839. године указом Краљевског намесништва постављен је први шеф српског санитета, др Емерих Линденмајер, и зато се овај дан обележава као Дан Санитетске службе Војске Србије;
1894. године рођен је књижевник Боривоје Јевтић;
1988. умро је Рашко Димитријевић, књижевник, књижевни критичар, преводилац и професор Универзитета у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

grb
Претходни чланак

На данашњи дан основано је Србско учено друштво

serban
Наредни чланак

На данашњи дан умро је Миленко Шербан (Milenko Šerban)