ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је композитор Стеван Христић (Stevan Hristić)

На данашњи дан 1885. године у Београду је рођен српски композитор, диригент, педагог и музички писац, Стеван Христић (Stevan Hristić). Био је син министра и дипломате Косте Христића и унук председника Владе, Николе Христића. Сматра се једним од најистакнутијих композитора у Србији, у првој половини 20. века. Прва музичка знања стекао је у Мокрањчевој школи, да би студије наставио у Лајпцигу. После краћег рада у Српској музичкој школи боравио је у Риму, Москви и Паризу. Пред Први светски рат вратио се у Београд и започео диригентску активност у Народном позоришту и педагошку делатност у Српској музичкој школи и богословији. Између два светска рата дао је допринос развоју музичког живота Београда као један од оснивача и први шеф и диригент Београдске филхармоније, диригент и директор Београдске опере и један од оснивача и првих наставника Музичке академије у Београду. Изабран је за дописног и редовног члана САНУ и руководио радом Музиколошког института. Након Другог светског рата, учествовао је у оснивању Удружења композитора Србије, чији је био и дугогодишњи председник. Христић није написао велики број композиција, али су дела која је компоновао обимна. То су пре свега први српски балет Охридска легенда, затим опера Сутон, ораторијум Васкрсење, више оркестарских композиција (сценске музике за позоришне комаде), дела из области духовне музике (Литургија, Опело посвећено погинулима у Првом светском рату), концертне композиције (Симфонијска фантазија за виолину и оркестар, Рапсодија за клавир и оркестар), као и хорске композиције (Јесен, Дубровачки реквијем) и камерну вокалну лирику (Била једном ружа једна, Ластавица, Елегија, Вече на шкољу, Бехар). Стеван Христић преминуо је 1958. године у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1892. године рођен је Павле Бељански, српски правник, дипломата и колекционар који је сакупио најзначајнију збирку уметничких дела српског и југословенског сликарства прве половине 20.века и завештао је српском народу у оквиру Спомен збирке која се налази у Новом Саду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

SONY DSC
Претходни чланак

На данашњи дан основана је Прва беогрдска гимназија (Prva beogrdska gimnazija)

Atentat_u_skupstini
Наредни чланак

На данашњи дан догодила су се убиства у Скупштини Краљевине СХС (ubistva u Skupštini Kraljevine SHS)