LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Jovan Hadžić (Jovan Hadžić)

Na današnji dan 1799. godine u Somboru je rođen književnik Jovan Hadžić (Jovan Hadžić). Poticao je iz bogate i ugledne porodice. Osnovnu školu završio je na srpskom jeziku, a posle toga je upisao jednogodišnju nemačku školu u Sremskim Karlovcima. Nakon gimnazije je studirao filozofiju i prava u Pešti, i još tokom studija pokazivao interesovanje za antiku i starogrčki jezik, kao i za rimsko pravo. U to vreme počeo je i sa pisanjem poezije pod pseudonimom Miloš Svetić. Studije je nastavio u Beču, gde je 1826. godine stekao zvanje doktora prava. U Srbiju je došao 1837. godine, kao jedan od vodećih pravnika i politički protivnik kneza Miloša. Bio je značajna ličnost i u kulturnom životu. Osnivač je Matice srpske, urednik „Letopisa“ i u početku saradnik Vuka Karadžića, sa kim je kasnije došao u sukob oko shvatanja književnog jezika. Njegov književni i naučni rad je obiman, te se pored prava bavio i poezijom, prevođenjem, istorijom i filologijom. Kao učenik Lukijana Mušickog, on je na prelazu sa starog klasicizma ka novijim pesničkim stremljenjima čiji su podsticaji dopirali iz nemačke književnosti i naše narodne poezije. Pisao je ode u slavu istaknutih savremenika, rodoljubive, didaktičke pesme, i pokazivao veliko interesovanje za političku i epsku poeziju. Smatra se prethodnikom kako Zmaja, tako i Radičevića. Prevodio je dela antičke i moderne klasične tradicije poput Homera, Vergilija, Horacija, Šilera, Getea i drugih, a preveo je i delove „Ilijade“ u desetercu. Postao je jedan od najistaknutijih protivnika Vukove jezičke reforme, a sukob se završio intervencijom Đure Daničića, koji je u svom delu „Rat za srpski jezik i pravopis“ dao argumente protiv pisanja starom azbukom i pravopisom, a takođe istakao i Hadžićevu nestručnost u filologiji. On je ipak do kraja života 1869. godine u Novom Sadu, nastavio da koristi staro pismo i da se protivi reformi, što je verovatno i uticalo na kasnije negativno gledanje na njega i njegov rad, iako mu je uticaj i značaj u srpskoj književnosti XIX veka nesporan.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1914. godine počeo je boj na Mačkovom kamenu u Prvom svetskom ratu;
1938. godine rođen je scenarista i dramski pisac Gordan Mihić;
1975. godine umro je srpski lekar infektolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Srpskog lekarskog društva i akademik Kosta Todorović;
1999. godine umro je srpski filolog, lingvista i redovni član SANU, Pavle Ivić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Vukov sabor
Prethodni članak

Na današnji dan održan je prvi Vukov sabor (Vukov sabor)

margita
Naredni članak

Na današnji dan umrla je Margita Stefanović (Margita Stefanović)