LjudiNa današnji dan

na današnji dan: Rođeni su Josip Slavenski i Zoran Radmilović

Na današnji dan 1896.godine, u Čakovcu, rođen je Josip Slavenski, kompozitor i profesor Muzičke akademije u Beogradu i jedna od najznačajnijih stvaralačkih ličnosti u našoj novijoj muzici. Muziku je studirao u Budimpešti i Beču, a nakon kraćeg boravka u Zagrebu, 1924.godine nastanio se u Beogradu, gde je ostao do kraja života. Težio je ka oblikovanju nacionalnog izraza i uspešno je spajao elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom. Opus Josipa Slavenskog je obiman i raznovrstan i obuhvata gotovo sve muzičke vrste, izuzev opere i baleta. U njegova najvažnija dela ubrajaju se Balkanofonija za orkestar, Simfonija Orijenta za hor i orkestar, Pesme moje majke za glas i gudački kvartet, četiri gudačka kvarteta, violinski koncert, horovi i sonate za violinu i klavir.

zoran-radmilovic

Rođen je Zoran Radmilović

Na današnji dan 1933.godine, u Zaječaru, rođen je Zoran Radmilović, filmski i pozorišni glumac. Od 1060.godine igrao je u Beogradskom dramskom pozorištu, a u Atelje 212 je prešao 1964. Bio je jedan od najomiljenijih glumaca svoje generacije, sa veoma širokim dijapazonom, od komičara-improvizatora do dramskih uloga. I danas se pamte i prepričavaju njegove uloge u predstavama Radovan Treći, Kralj Ibi, filmovima Majstori majstori, Šesta brzina, Maratonci trče počasni krug ili seriji za decu Priče iz Nepričave. Godine 1975. dobio je Oktobarsku nagradu, 1983. Dobričin prsten, a nekoliko dana pred smrt, 1985. primio je Sedmojulsku nagradu. Nagrada Zoran Radmilović dodeljuje se od 1988.godine u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu, a nagrada Zoranov brk od 1991. na manifestaciji Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru.

 

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju izdvojićemo:

330.godine Konstantin Veliki osnovao je Konstantinopolj, na mestu nekadašnjeg mesta Vizanta;

483.godine rođen je Justinijan I, vizantijski car;

1897.godine u Beogradu je otkriven spomenik Josifu Pančiću, rad vajara Đorđa Jovanovića;

  1. rođen je kompozitor Zoran Simjanović;

1949.godine rođen je filmski i pozorišni glumac Vojislav Voja Brajović;

1953.rođen je muzičar i pesnik Đorđe Balašević.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

zgrada-NM-05
Prethodni članak

na današnji dan: Osnovan je Narodni muzej u Beogradu

250px-Slavica_Film
Naredni članak

na današnji dan: Prikazan je prvi film posleratne Jugoslavije