ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан: Рођени су Јосип Славенски и Зоран Радмиловић

На данашњи дан 1896.године, у Чаковцу, рођен је Јосип Славенски, композитор и професор Музичке академије у Београду и једна од најзначајнијих стваралачких личности у нашој новијој музици. Музику је студирао у Будимпешти и Бечу, а након краћег боравка у Загребу, 1924.године настанио се у Београду, где је остао до краја живота. Тежио је ка обликовању националног израза и успешно је спајао елементе музичког фолклора појединих балканских народа с модерном европском музичком техником. Опус Јосипа Славенског је обиман и разноврстан и обухвата готово све музичке врсте, изузев опере и балета. У његова најважнија дела убрајају се Балканофонија за оркестар, Симфонија Оријента за хор и оркестар, Песме моје мајке за глас и гудачки квартет, четири гудачка квартета, виолински концерт, хорови и сонате за виолину и клавир.

zoran-radmilovic

Рођен је Зоран Радмиловић

На данашњи дан 1933.године, у Зајечару, рођен је Зоран Радмиловић, филмски и позоришни глумац. Од 1060.године играо је у Београдском драмском позоришту, а у Атеље 212 је прешао 1964. Био је један од најомиљенијих глумаца своје генерације, са веома широким дијапазоном, од комичара-импровизатора до драмских улога. И данас се памте и препричавају његове улоге у представама Радован Трећи, Краљ Иби, филмовима Мајстори мајстори, Шеста брзина, Маратонци трче почасни круг или серији за децу Приче из Непричаве. Године 1975. добио је Октобарску награду, 1983. Добричин прстен, а неколико дана пред смрт, 1985. примио је Седмојулску награду. Награда Зоран Радмиловић додељује се од 1988.године у оквиру Стеријиног позорја у Новом Саду, а награда Зоранов брк од 1991. на манифестацији Дани Зорана Радмиловића у Зајечару.

 

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију издвојићемо:

330.године Константин Велики основао је Константинопољ, на месту некадашњег места Византа;

483.године рођен је Јустинијан I, византијски цар;

1897.године у Београду је откривен споменик Јосифу Панчићу, рад вајара Ђорђа Јовановића;

  1. рођен је композитор Зоран Симјановић;

1949.године рођен је филмски и позоришни глумац Војислав Воја Брајовић;

1953.рођен је музичар и песник Ђорђе Балашевић.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zgrada-NM-05
Претходни чланак

на данашњи дан: Основан је Народни музеј у Београду

250px-Slavica_Film
Наредни чланак

на данашњи дан: Приказан је први филм послератне Југославије