LjudiNa današnji dan

na današnji dan Rođen je jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata

Na današnji dan 1887. godine, u Vršcu, rođen je Dragiša Brašovan. Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika srpskog modernog arhitektonskog pokreta, član SANU i član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Posle završene osnovne i srednje škole u Vršcu, odlazi u Budimpeštu gde studira arhitekturu na odseku Tehničkog fakulteta. Po završetku Prvog svetskog rata radi u arhitektonskom ateljeu Teri i Poganj u Budimpešti. Nekoliko godina biva zaposlen na mestu gradskog arhitekte u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, te iz tog perioda potiču njegova dela u ovom gradu i okolini. Od 1921. godine počinje da radi u Beogradu, gde učestvuje u projektovanju palate Ruski Car koja se pripisuje Petru Popoviću, projektuje vilu Đorđa Genčića na ćošku ulica Prote Mateje i Krunske, danas Muzej Nikole Tesle, i zgradu penzionog fonda Beočinske fabrike cementa u ulici Braće Jugovića. Bio je autor jugoslovenskih paviljona na izložbama u Barseloni 1929. godine i Milanu 1931. godine. Ipak, tri najveća Brašovanova dela nesumnjivo su zgrada Ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, zgrada Banovine u Novom Sadu i zgrada Državne štamparije u Beogradu-BIGZ. Posle Drugog svetskog rata učestvovao je na rekonstrukciji Starog dvora, projektovao radnička naselja u Tuzli, Zvoriku, Jagodini, zgradu Pošte u Novom Sadu i zgradu Robne kuće u centru Čačka. Dragiša Brašovan preminuo je 1965. godine u Beogradu.

Od važnih događaja na ovaj dan, direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo :
1929. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, izvedena je premijera Gospođe ministarke, Branislava Nušića. Reditelj je bio Vitomir Bogić, a scenograf Ananije Verbicki. Naslovnu ulogu tumačila je Žanka Stokić, kojoj je Nušić unapred namenio ulogu
1944. godine, Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar gde je bio smešten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

univerzitetska
Prethodni članak

na današnji dan Otvorena je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Udruzenje knjizevnika Srbije
Naredni članak

na današnji dan OSNOVANO JE UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE