ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан Рођен је један од најзначајнијих српских архитеката

На данашњи дан 1887. године, у Вршцу, рођен je Драгиша Брашован. Био је један од најзначајнијих представника српског модерног архитектонског покрета, члан САНУ и члан Краљевског института британских архитеката. После завршене основне и средње школе у Вршцу, одлази у Будимпешту где студира архитектуру на одсеку Техничког факултета. По завршетку Првог светског рата ради у архитектонском атељеу Тери и Погањ у Будимпешти. Неколико година бива запослен на месту градског архитекте у Великом Бечкереку, данашњем Зрењанину, те из тог периода потичу његова дела у овом граду и околини. Од 1921. године почиње да ради у Београду, где учествује у пројектовању палате Руски Цар која се приписује Петру Поповићу, пројектује вилу Ђорђа Генчића на ћошку улица Проте Матеје и Крунске, данас Музеј Николе Тесле, и зграду пензионог фонда Беочинске фабрике цемента у улици Браће Југовића. Био је аутор југословенских павиљона на изложбама у Барселони 1929. године и Милану 1931. године. Ипак, три највећа Брашованова дела несумњиво су зграда Ратног ваздухопловства у Земуну, зграда Бановине у Новом Саду и зграда Државне штампарије у Београду-БИГЗ. После Другог светског рата учествовао је на реконструкцији Старог двора, пројектовао радничка насеља у Тузли, Зворику, Јагодини, зграду Поште у Новом Саду и зграду Робне куће у центру Чачка. Драгиша Брашован преминуо је 1965. године у Београду.

Од важних догађаја на овај дан, директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо :
1929. године у Народном позоришту у Београду, изведена је премијера Госпође министарке, Бранислава Нушића. Редитељ је био Витомир Богић, а сценограф Ананије Вербицки. Насловну улогу тумачила је Жанка Стокић, којој је Нушић унапред наменио улогу
1944. године, Немци су у Другом светском рату почели ваздушни десант на Дрвар где је био смештен Врховни штаб југословенских партизана.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

универзитетска
Претходни чланак

на данашњи дан Отворена је Универзитетска библиотека Светозар Марковић

Udruzenje knjizevnika Srbije
Наредни чланак

на данашњи дан ОСНОВАНО ЈЕ УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ