LjudiNa današnji dan

na današnji dan: Rođen je jedan od najvažnijih srpskih novinara

Na današnji dan 1852. godine, u selu Vodice kraj Smederevske Palanke, rođen je političar i novinar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, jedan od prvih pristalica Svetozara Markovića i najbolji srpski novinar svog doba. Uređivao je socijalistički časopis Rad, pokrenuo list Radikal, pokrenuo i uređivao list Samouprava, a od 1889. do 1903. godine, izdavao je Male novine, prvi moderan, informativni, visokotiražni list kod nas.

Osnovnu školu je završio u Palanci, trgovačku u Pešti, a studirao je u Cirihu, gde je između ostalih upoznao Nikolu Pašića, Peru Velimirovića i Lazara Pačua. Po povratku iz Ciriha, pridružuje se Svetozaru Markoviću, a posle njegove smrti predvodi njegove sledbenike. Uhapšen je 1876. zbog manifestovanja crvenim barjakom u Kragujevcu, ali ga puštaju kao dobrovoljca za rat sa Turskom. Posle rata emigrira u Ugarsku, gde u Novom Sadu sa Pačuom izdaje mesečni socijalistički časopis Straža. Odatle odlazi u Francusku, gde zbog obolele jetre, radi smirivanja bolova, upotrebljava morfijum. Tu činjenicu će kasnije koristiti njegovi protivnici. Po povratku u Srbiju 1890. godine, jedan je od osnivača Narodne radikalne stranke. Posle Timočke bune, osuđen je na smrt, ali ga je kralj Milan pomilovao, jer se zalagao za sporazum radikala sa narodnjacima. Zbog toga biva isključen iz Radikalne stranke. Godine 1889, kupuje Male novine, od kojih je želeo da napravi nestranački list po ugledu na evropske. Tu su se mogli naći izveštaji o vremenskim prilikama, pijačne vesti, crna hronika, društveni skandali, kao i klasični feljtoni. Tiraž im je dostizao 30.000, a prestale su da izlaze posle Majskog prevrata, 1903. godine. Pokrenuo je, nakon toga, list Ogledalo, a iza sebe je ostavio i znatan broj književnih dela. Neka od njih su: Hajdučija, Smrt Karađorđeva, Silazak sa prestola. Pera Todorović umro je oktobra 1907.

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo:

  1. godine, rođena je ruska carica Katarina II Velika.
  2. godine, Crvena armija je zauzela Berlin.
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

zivio
Prethodni članak

Na danšnji dan:održana je prva prvomajska proslava u Srbiji

Aleksandar_Karadjordjevic_(1806-1885)
Naredni članak

na današnji dan: Umro je knez Aleksandar Karađorđević