ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан: Рођен је један од најважнијих српских новинара

На данашњи дан 1852. године, у селу Водице крај Смедеревске Паланке, рођен је политичар и новинар Пера Тодоровић, један од оснивача Народне радикалне странке, један од првих присталица Светозара Марковића и најбољи српски новинар свог доба. Уређивао је социјалистички часопис Рад, покренуо лист Радикал, покренуо и уређивао лист Самоуправа, а од 1889. до 1903. године, издавао је Мале новине, први модеран, информативни, високотиражни лист код нас.

Основну школу је завршио у Паланци, трговачку у Пешти, а студирао је у Цириху, где је између осталих упознао Николу Пашића, Перу Велимировића и Лазара Пачуа. По повратку из Цириха, придружује се Светозару Марковићу, а после његове смрти предводи његове следбенике. Ухапшен је 1876. због манифестовања црвеним барјаком у Крагујевцу, али га пуштају као добровољца за рат са Турском. После рата емигрира у Угарску, где у Новом Саду са Пачуом издаје месечни социјалистички часопис Стража. Одатле одлази у Француску, где због оболеле јетре, ради смиривања болова, употребљава морфијум. Ту чињеницу ће касније користити његови противници. По повратку у Србију 1890. године, један је од оснивача Народне радикалне странке. После Тимочке буне, осуђен је на смрт, али га је краљ Милан помиловао, јер се залагао за споразум радикала са народњацима. Због тога бива искључен из Радикалне странке. Године 1889, купује Мале новине, од којих је желео да направи нестраначки лист по угледу на европске. Ту су се могли наћи извештаји о временским приликама, пијачне вести, црна хроника, друштвени скандали, као и класични фељтони. Тираж им је достизао 30.000, а престале су да излазе после Мајског преврата, 1903. године. Покренуо је, након тога, лист Огледало, а иза себе је оставио и знатан број књижевних дела. Нека од њих су: Хајдучија, Смрт Карађорђева, Силазак са престола. Пера Тодоровић умро је октобра 1907.

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо:

  1. године, рођена је руска царица Катарина II Велика.
  2. године, Црвена армија је заузела Берлин.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zivio
Претходни чланак

На даншњи дан:одржана је прва првомајска прослава у Србији

Aleksandar_Karadjordjevic_(1806-1885)
Наредни чланак

на данашњи дан: Умро је кнез Александар Карађорђевић