LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Dragoljub Aleksić (Dragoljub Aleksić)

Na današnji dan 1910. godine u selu Vina, u blizini Knjaževca rođen je Dragoljub Aleksić (Dragoljub Aleksić), poznat i kao Čovek od čelika. Nakon završene osnovne škole i izučenog zanata došao je u Beograd i tu formirao svoju akrobatsko-artističku trupu. Između dva svetska rata nastupao je širom Jugoslavije i Evrope i izvodio tačke kao što su savijanje metalne šipke, kidanje lanaca zubima ili hodanje i vožnja bicikla preko konopca zategnutog između zgrada. Takođe je visio držeći zubima uže povezano sa avionom koji je nadletao Kalemegdan. Njegovi nastupi bili su besplatni, a bavio se i humanitarnim radom pomažući drugima. Pored toga, tokom Drugog svetskog rata napisao je scenario, glumio i režirao prvi srpski ton film, Nevinost bez zaštite. Film je prikazan 1942. godine i izazvao je oduševljenje građana koji su ga pogledali u velikom broju. Nemačke vlasti su ga sumnjičile za podrivanje i pobunu protiv njih, a posle rata ga je i komunistički režim proglasio za kolaboracionistu i izveo pred sud zbog sumnje da je filmski materijal, kamere i opremu dobio od Nemaca, kao njihov saradnik. U oba slučaja je oslobođen optužbi i posle rata je nastavio da izvodi svoje akrobacije. Godine 1968. reditelj Dušan Makavejev napravio je dokumentarni film pod istim nazivom, sastavljen iz delova Aleksićevog filma, dokumentarnih snimaka iz tog vremena i razgovora sa akterima i tvorcima originalnog ostvarenja. Dragoljub Alkesić smatra se jednim od simbola i legendi starog Beograda, u kome je i preminuo, u staračkom domu, 1985. godine. Sahranjen je na Centralnom groblju.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1901. godine umro je Aćim Čumić, pravnik, političar, predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih dela;
1922. godine rođen je glumac Predrag Tasovac;
1998. godine reprezentacija tadašnje Jugoslavije postala je šampion sveta u košarci, savladavši u finalu Rusiju sa 64:62.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

djura-jaksic_660x330
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Đura Jakšić (Đura Jakšić)

Ljubiša Zečević, pilot, oficir Jgoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.
Naredni članak

Ljubiša Zečević (Ljubiša Zečević), pilot-oficir Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva