ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Драгољуб Алексић (Dragoljub Aleksić)

На данашњи дан 1910. године у селу Вина, у близини Књажевца рођен је Драгољуб Алексић (Dragoljub Aleksić), познат и као Човек од челика. Након завршене основне школе и изученог заната дошао је у Београд и ту формирао своју акробатско-артистичку трупу. Између два светска рата наступао је широм Југославије и Европе и изводио тачке као што су савијање металне шипке, кидање ланаца зубима или ходање и вожња бицикла преко конопца затегнутог између зграда. Такође је висио држећи зубима уже повезано са авионом који је надлетао Калемегдан. Његови наступи били су бесплатни, а бавио се и хуманитарним радом помажући другима. Поред тога, током Другог светског рата написао је сценарио, глумио и режирао први српски тон филм, Невиност без заштите. Филм је приказан 1942. године и изазвао је одушевљење грађана који су га погледали у великом броју. Немачке власти су га сумњичиле за подривање и побуну против њих, а после рата га је и комунистички режим прогласио за колаборационисту и извео пред суд због сумње да је филмски материјал, камере и опрему добио од Немаца, као њихов сарадник. У оба случаја је ослобођен оптужби и после рата је наставио да изводи своје акробације. Године 1968. редитељ Душан Макавејев направио је документарни филм под истим називом, састављен из делова Алексићевог филма, документарних снимака из тог времена и разговора са актерима и творцима оригиналног остварења. Драгољуб Алкесић сматра се једним од симбола и легенди старог Београда, у коме је и преминуо, у старачком дому, 1985. године. Сахрањен је на Централном гробљу.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1901. године умро је Аћим Чумић, правник, политичар, председник владе Србије и министар унутрашњих дела;
1922. године рођен је глумац Предраг Тасовац;
1998. године репрезентација тадашње Југославије постала је шампион света у кошарци, савладавши у финалу Русију са 64:62.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

djura-jaksic_660x330
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је Ђура Јакшић (Đura Jakšić)

Ljubiša Zečević, pilot, oficir Jgoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.
Наредни чланак

Љубиша Зечевић (Ljubiša Zečević), пилот-официр Југословенског краљевског ратног ваздухопловства