LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Đura Jakšić (Đura Jakšić)

Na današnji dan 1832. godine u Srpskoj Crnji rođen je Đura Jakšić (Đura Jakšić), jedan od najizrazitijih predstavnika romantizma u srpskoj književnosti i slikarstvu. Otac ga je upisao u trgovačku školu, koju nije želeo da pohađa, pa je na kraju upisao nižu gimnaziju u Segedinu. Posle završene osnovne škole u Srpskoj Crnji i niže gimnazije u Segedinu, odlazi u Temišvar, a potom i u Peštu da uči slikanje. Zbog revolucionarnih događaja iz 1848. godine napušta Peštu i slikarstvo nastavlja da uči u Bečkereku kod Konstantina Danila, jednog od najpoznatijih srpskih slikara tog doba. Često je menjao mesto boravka, te je studije nastavljao u Beču i u Minhenu. Godine 1855. nastanio se u Kikindi, gde je živeo od slikarstva, pisao pesme i objavljivao ih. Naredne godine otišao je u Novi Sad, da bi 1857. prešao u Srbiju, gde je radio u mnogim mestima kao učitelj i nastavnik crtanja. U Beogradu je stanovao u Skadarliji, koja je tada bila jedan od siromašnijih krajeva grada, u teškim uslovima u kući koja i danas postoji, sa ženom, sinovima i ćerkama. Uz pomoć Stojana Novakovića zaposlio se 1872. godine u Državnoj štampariji, a na tom položaju je bio do smrti. Umro je od tuberkuloze, u četrdesetšestoj godina života. Buntovan, emotivan, strastven i maštovit, Đura Jakšić je bio jedan od najdarovitijih naših liričara i slikara romantizma, ugledavši se ponajviše na pesnike Petefija i Bajrona, a Rembranta u slikarstvu. Najpoznatije pesme su mu: Na Liparu, Otadžbina, Padajte braćo, Noć u Gornjaku, Ja sam stena i druge. Pored poezije napisao je i četrdesetak pripovedaka, od kojih su neke zamišljene kao romani, a drama Seoba Srbalja dobila je i nagradu Matice srpske u iznosu od 100 dukata. Kao slikar radio je uglavnom portrete, ikone i istorijske kompozicije. Najznačajnija dela su mu: Devojka u plavom, Žena sa lepezom, Pogibija Karađorđeva, Na straži i ostale koje se danas čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1905. godine umro je Ilarion Ruvarac, srpski istoričar, sveštenik, arhimandrit manastira Grgeteg, rektor Karlovačke bogoslovije i akademik;
1929. godine umro je Arčibald Rajs, švajcarski kriminolog i prijatelj srpskog naroda;
1930. godine umro je srpski glumac Čiča Ilija Stanojević;
1941. godine ubijen je Branko Krsmanović;
1947. godine osnovano je Beogradsko dramsko pozorište.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

mira trailovic
Prethodni članak

Na današnji dan umrla je Mira Trailović (Mira Trailović)

innocenceunprotected
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Dragoljub Aleksić (Dragoljub Aleksić)