ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан рођен је Ђура Јакшић (Đura Jakšić)

На данашњи дан 1832. године у Српској Црњи рођен је Ђура Јакшић (Đura Jakšić), један од најизразитијих представника романтизма у српској књижевности и сликарству. Отац га је уписао у трговачку школу, коју није желео да похађа, па је на крају уписао нижу гимназију у Сегедину. После завршене основне школе у Српској Црњи и ниже гимназије у Сегедину, одлази у Темишвар, а потом и у Пешту да учи сликање. Због револуционарних догађаја из 1848. године напушта Пешту и сликарство наставља да учи у Бечкереку код Константина Данила, једног од најпознатијих српских сликара тог доба. Често је мењао место боравка, те је студије настављао у Бечу и у Минхену. Године 1855. настанио се у Кикинди, где је живео од сликарства, писао песме и објављивао их. Наредне године отишао је у Нови Сад, да би 1857. прешао у Србију, где је радио у многим местима као учитељ и наставник цртања. У Београду је становао у Скадарлији, која је тада била један од сиромашнијих крајева града, у тешким условима у кући која и данас постоји, са женом, синовима и ћеркама. Уз помоћ Стојана Новаковића запослио се 1872. године у Државној штампарији, а на том положају је био до смрти. Умро је од туберкулозе, у четрдесетшестој година живота. Бунтован, емотиван, страствен и маштовит, Ђура Јакшић је био један од најдаровитијих наших лиричара и сликара романтизма, угледавши се понајвише на песнике Петефија и Бајрона, а Рембранта у сликарству. Најпознатије песме су му: На Липару, Отаџбина, Падајте браћо, Ноћ у Горњаку, Ја сам стена и друге. Поред поезије написао је и четрдесетак приповедака, од којих су неке замишљене као романи, а драма Сеоба Србаља добила је и награду Матице српске у износу од 100 дуката. Као сликар радио је углавном портрете, иконе и историјске композиције. Најзначајнија дела су му: Девојка у плавом, Жена са лепезом, Погибија Карађорђева, На стражи и остале које се данас чувају у Народном музеју у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1905. године умро је Иларион Руварац, српски историчар, свештеник, архимандрит манастира Гргетег, ректор Карловачке богословије и академик;
1929. године умро је Арчибалд Рајс, швајцарски криминолог и пријатељ српског народа;
1930. године умро је српски глумац Чича Илија Станојевић;
1941. године убијен је Бранко Крсмановић;
1947. године основано је Београдско драмско позориште.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

mira trailovic
Претходни чланак

На данашњи дан умрла је Мира Траиловић (Mira Trailović)

innocenceunprotected
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Драгољуб Алексић (Dragoljub Aleksić)