LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Dejan Medaković (Dejan Medaković)

Na današnji dan 1922. godine u Zagrebu je rođen Dejan Medaković (Dejan Medaković). Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima 1941. godine, da bi od naredne živeo u Beogradu i radio u Muzeju kneza Pavla, današnjem Narodnom muzeju. Do 1952. godine radio je još i u Muzeju grada Beograda, Ministarstvu za nauku i kulturu FNRJ i u Saveznom zavodu za zaštitu spomenika kulture, a od 1954. u Istorijskom institutu SANU. Godine 1949. završio je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije odbranio doktorsku tezu. Odmah posle odbranjene disertacije 1954. izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za istoriju umetnosti. Docent istog fakulteta postao je 1957, već 1962. izabran je za vanrednog profesora, a 1967. za redovnog profesora. Na Filozofskom fakultetu vršio je razne dužnosti: bio je upravnik Odeljenja, predsednik Saveta, predstavnik Fakulteta u Univerzitetskom savetu, a školske 1971/72. i 1972/73. godine bio je i dekan ove ustanove. Za redovnog člana SANU izabran je 1981. godine, a od 1999. do 2003. godine bio je i njen predsednik. Bio je i generalni sekretar SANU, a 2001. godine izabran je za redovnog člana naučnog društva Leibnic Societ u Berlinu. U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja u oblasti istorije umetnosti, bio sekretar tog Odeljenja i uređivao časopis Zbornik za likovne umetnosti Matice srpske. Medaković se bavio temama od srednjovekovne umetnosti do modernog slikarstva, ali je najviše proučavao srpsku umetnost novijeg doba, posebno period baroka i 19. veka. U mnogobrojnim studijama i raspravama analizirao je pitanje ikonografije, arhitekture, minijatura, ikona, pisane i štampane knjige. Mnoge spomenike kulture i umetnosti, kao i brojne ličnosti obradio je monografski. Neka od njegovih dela su: Srpski slikari XVIII-XX veka, Srpska umetnost u XVIII veku, Srpska umetnost u XIX veku, Grafika srpskih štampanih knjiga od XV do XVII veka, Beograd u prošlosti, Beograd u starim gravirama, Paja Jovanović, Letopis Srba u Trstu i druge. Za pet knjiga proze pod nazivom Efemeris – hronika jedne porodice, dobio je više nagrada među kojima Oktobarsku nagradu Beograda i izvanredni Zlatni beočug Beograda. Dobitnik je i brojnih odlikovanja kao što su: orden Vuka Karadžića prvog stepena, sedmojulska nagrada, nagrada Miloš Crnjanski, orden Svetog Save prvog stepena i drugih. Dejan Medaković preminuo je u Beogradu 2008. godine, a od 2009. godine izdavačka kuća Prometej dodeljuje godišnju nagradu sa njegovim imenom za najbolji memoarski spis na srpskom jeziku.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1907. godine rođena je glumica Ita Rina;
1913. godine rođen je političar i učesnik Narodnooslobodilačke borbe Milentije Popović;
1941. godine Živorad Žikica Jovanović Španac je ubio dvojicu srpskih žandarma u Beloj Crkvi. Ovaj datum kasnije je proglašen za dan ustanka u Srbiji protiv nemačkih okupatora;
2014. godine umro je srpski glumac Borivoje Bora Todorović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Zastava 101
Prethodni članak

Na današnji dan puštena je u rad Fabrika automobila u Kragujevcu (Fabrika automobila u Kragujevcu)

Untitled-5
Naredni članak

Naj@Zaječar - Gitarijada i moto-skup