LjudiNa današnji dan

Na današnji dan rođen je Danilo Bata Stojković (Danilo Bata Stojković)

Na današnji dan 1934. godine u Beogradu je rođen Danilo Bata Stojković (Danilo Bata Stojković), jedan od najznačajnijih srpskih glumaca. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti kod Josipa Kulundžića, a primio ga je Tomislav Tanhofer. Pozorišnu karijeru počeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959. godine, tri godine kasnije postao je stalni član Ateljea 212, a naročito je ostao upamćen po ulogama u Zvezdara teatru, gde je i odigrao svoju poslednju predstavu. Filmom Izdajnik iz 1964. godine započeo je filmsku karijeru, da bi potom usledio niz nezaboravnih uloga, kao što su one u filmovima Čuvar plaže u zimskom periodu, Ko to tamo peva, Poseban tretman, Maratonci trče počasni krug, Idemo dalje, Kako sam sistematski uništen od idiota, Varljivo leto ’68 i Balkanski špijun ili serijama Diplomci i Grlom u jagode. Dobitnik je mnoštva nagrada među kojima su: Oktobarska nagrada Beograda, Sterijina nagrada, Zlatna arena u Puli 1984. godine za ulogu u filmu Balkanski špijun, Srebrna arena 1969, nagrada na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Statueta Joakim Vujić, nagrada na pozorišnom festivalu u Kvebeku, Nagrada Pavle Vuisić 1998. godine, kao i Dobričin prsten za životno delo. Na Međunarodni dan pozorišta, 27. marta 2002. godine trebalo je da primi Zlatnog ćurana, nagradu Dana komedije u Jagodini, ali mu je ona, nažalost, dodeljena posthumno. Iako teško bolestan i posle mnogobrojnih operacija, Bata je nastavljao da glumi. Tako je 13. februara 2002. godine odigrao svog poslednjeg Profesionalca u Zvezdara teatru. Jedva je izdržao, mada on nije želeo da se bilo šta od njegovih problema primeti na sceni, i dva dana kasnije ponovo je primljen u bolnicu. Preminuo je mesec dana kasnije i kremiran je na Novom groblju u Beogradu. U mestu koje je rado posećivao i mnogo voleo, u Vrnjačkoj Banji, letnja pozornica na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi njegovo ime. Tu je otkrivena spomen ploča velikom glumcu, a od iste godine održavaju se i „Dani Bate Stojkovića“, koji počinju na ovaj dan, dan njegovog rođenja.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1456. godine od kuge je umro Janoš Hunjadi, kod nas poznatiji kao Sibinjanin Janko, erdeljski vojvoda i kapetan Beograda;
1935. godine rođen je slikar i akademik Vladimir Veličković;
2014. godine umro je legendarni fudbalski golman i reprezentativac Jugoslavije Vladimir Beara.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Participants_in_the_Bucharest_Peace_Treaty_negotiations,_1913
Prethodni članak

Na današnji dan potpisan je mir u Bukureštu

250px-Gligorije_Vozarević_knjižar
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Gligorije Vozarović (Gligorije Vozarović)