DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan raspisan je zajam za preporod Srbije

Na današnji dan 1989. godine, Skupština Srbije je donela odluku o raspisivanju zajma za privredni preporod Srbije u visini od 1 milijarde dolara i 2000 milijardi tadašnjih dinara, što je bilo oko 225 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Bio je to pokušaj vlasti da se deo novca privremenih radnika u inostranstvu, kao i građana Srbije, prelije u državnu kasu i time, dalje kroz projekte, pomogne oporavak privrede. Zbog slabog odziva akcija je nastavljena i u narednoj godini. U novinama i na televiziji su se pojavljivali tekstovi o tome ko je koliko uplatio, a vršena je i neka vrste prozivke firmi čiji zaposleni nisu bili dovoljno ažurni. Od planirane količine novca prikupljeno je manje od 10% predviđene dolarske sume, dok je dinarski deo zajma skoro potpuno realizovan, ali ga je inflacija prilično obezvredila. U deceniji koja je usledila vlast je poučena ovim primerom primenjivala neke druge metode za stabilizaciju privrede.

Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan, direktno ili indirektno, vezan za Srbiju:

1985. godine film Otac na službenom putu, režisera Emira Kusturice osvojio je Zlatnu palmu na 38. međunarodnom festivalu u Kanu.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

_sp-pesnik-milutin-bojic
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Milutin Bojić

proglasenje-dusanovog-zakonika
Naredni članak

Na današnji dan proglašen je Dušanov zakonik