ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан расписан је зајам за препород Србије

На данашњи дан 1989. године, Скупштина Србије је донела одлуку о расписивању зајма за привредни препород Србије у висини од 1 милијарде долара и 2000 милијарди тадашњих динара, што је било око 225 милиона тадашњих немачких марака. Био је то покушај власти да се део новца привремених радника у иностранству, као и грађана Србије, прелије у државну касу и тиме, даље кроз пројекте, помогне опоравак привреде. Због слабог одзива акција је настављена и у наредној години. У новинама и на телевизији су се појављивали текстови о томе ко је колико уплатио, а вршена је и нека врсте прозивке фирми чији запослени нису били довољно ажурни. Од планиране количине новца прикупљено је мање од 10% предвиђене доларске суме, док је динарски део зајма скоро потпуно реализован, али га је инфлација прилично обезвредила. У деценији која је уследила власт је поучена овим примером примењивала неке друге методе за стабилизацију привреде.

Издвајамо још један важан догађај за овај дан, директно или индиректно, везан за Србију:

1985. године филм Отац на службеном путу, режисера Емира Кустурице освојио је Златну палму на 38. међународном фестивалу у Кану.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

_sp-pesnik-milutin-bojic
Претходни чланак

На данaшњи дан рођен је Милутин Бојић

proglasenje-dusanovog-zakonika
Наредни чланак

На данашњи дан проглашен је Душанов законик