DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan puštena je u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji

Na današnji dan 1974. godine u Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je omogućila komunikacione veze sa celim svetom. Bio je to događaj od velikog značaja za zemlju u to vreme, imajući u vidu nivo opšteg tehnološkog razvoja. Njemu je prisustvovao i tadašnji predsednik Josip Broz, a neposredno pred njegov dolazak asfaltiran je put do mesta Prilike, udaljenog 6 kilometara od Ivanjice, gde je stanica smeštena. Jugoslavija 1, bila je prva od tri stanice koje su puštene u rad u naredne dve decenije. Druga, pod nazivom Jugoslavija 2, puštena je u rad 1983. godine, a treća 1996. Prve dve stanice imale su prečnik antena od po 32 metra, a u kapacitetu komunikacija posedovale su 12000 istovremenih telefonskih i 4 televizijska kanala. Gradili su ih japanski stručnjaci, a zaposleno je bilo 50 inženjeera i tehničara. Treća stanica je bila manjeg prečnika, zbog modernije tehnologije. Kompleks je poslovao u okviru PTT-a. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, teško su oštećena postrojenja stanice u Prilikama. Direktno je pogođena stanica Jugoslavija 3, preko koje se obavljao najveći deo telefonskog saobraćaja sa evropskim zemljama, a stanice su gađane u tri navrata. Obnova je počela 2001. godine i stanica danas radi u sklopu Telekoma Srbija.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1900. godine rođen je Rodoljub Čolaković, revolucionar i književnik, učesnik Španskog građanskog rata, Narodnooslobodilačke borbe i društveno-politički radnik SFRJ;

1960.godine rođena je rukometašica Svetlana Kitić, koja je 2010.godine je u anketi Svetske rukometne federacije proglašena za najbolju igračicu svih vremena.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kafanazlatnikrst1908
Prethodni članak

Na današnji dan na Balkanu je prikazan prvi film

13venanje
Naredni članak

Na današnji dan venčali su se kralj Aleksandar Karađorđević i rumunska princeza Marija