ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан пуштена је у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији

На данашњи дан 1974. године у Ивањици је пуштена у рад прва земаљска сателитска станица у тадашњој Југославији, која је омогућила комуникационе везе са целим светом. Био је то догађај од великог значаја за земљу у то време, имајући у виду ниво општег технолошког развоја. Њему је присуствовао и тадашњи председник Јосип Броз, а непосредно пред његов долазак асфалтиран је пут до места Прилике, удаљеног 6 километара од Ивањице, где је станица смештена. Југославија 1, била је прва од три станице које су пуштене у рад у наредне две деценије. Друга, под називом Југославија 2, пуштена је у рад 1983. године, а трећа 1996. Прве две станице имале су пречник антена од по 32 метра, а у капацитету комуникација поседовале су 12000 истовремених телефонских и 4 телевизијска канала. Градили су их јапански стручњаци, а запослено је било 50 инжењеера и техничара. Трећа станица је била мањег пречника, због модерније технологије. Комплекс је пословао у оквиру ПТТ-а. Током НАТО бомбардовања 1999. године, тешко су оштећена постројења станице у Приликама. Директно је погођена станица Југославија 3, преко које се обављао највећи део телефонског саобраћаја са европским земљама, а станице су гађане у три наврата. Обнова је почела 2001. године и станица данас ради у склопу Телекома Србија.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1900. године рођен је Родољуб Чолаковић, револуционар и књижевник, учесник Шпанског грађанског рата, Народноослободилачке борбе и друштвено-политички радник СФРЈ;

1960.године рођена је рукометашица Светлана Китић, која је 2010.године је у анкети Светске рукометне федерације проглашена за најбољу играчицу свих времена.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kafanazlatnikrst1908
Претходни чланак

На данашњи дан на Балкану је приказан први филм

13venanje
Наредни чланак

На данашњи дан венчали су се краљ Александар Карађорђевић и румунска принцеза Марија