ДогађајиНа данашњи дан

На данашњи дан проглашен је Душанов законик

На данашњи дан 1349. године, на Сабору у Скопљу, цар Стефан Душан је обзнанио свој законик у присуству патријарха и вишег свештенства и српске и грчке цркве, који је допуњен на Сабору у Серу 1354. године. Он представља трећи и најважнији део трочланог корпуса који је Душан дао саставити. Прва два су Закон цара Константина и Јустинијана и скраћена верзија Синтагме Матије Властара, неке врсте правне енциклопедије израђене у Солуну петнаестак година раније, која је имала по алфабету груписане законе и каноне. Законик се састоји од око 200 кратко формулисаних норми, мада се за неколико сумња да су из каснијег времена. Њиме је регулисан укупан живот државе, владара, сталежа, војске, цркве и народа. Поред двадесетак преписа овог законика, најмеродавнији су Струшки, Призренски и Атонски рукописи. Одредбе законика настоје да премосте јаз између обичајног права поштованог у народу и ученог византијског права по коме је живело Царство. Веома много се бави кривичном материјом и одржавањем јавног реда, а мало имовинским стварима, где је јако деловање обичајног права. Понављају се гарантије слободе и безбедности трговаца из владарских повеља и потврђују права грчких градова добијена од ранијих царева. Законик се бави монашком дисциплином, забрањује живот ван манастира и одређује оптималан однос манастирске економије и бројности братства. Законик велича улогу закона и обавезује и цара да га поштује, захтева писане пресуде и намеће строге казне из византијског права. Он не представља ни устав средњовековне Србије, нити израз демократског духа, како су га романтичарски тумачили, већ сведочанство о реализму и прагматичности цара и људи из његове околине у одређеном историјском тренутку.

Од важних догађаја на овај дан, директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо :
1894. године, краљ Србије Александар Обреновић укинуо је либерални устав из 1888. и вратио на снагу устав из 1869. године;
1904. године у Паризу је основана Међународна фудбалска федерација (ФИФА).

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

za srbiju
Претходни чланак

На данашњи дан расписан је зајам за препород Србије

dan-mladosti
Наредни чланак

На данашњи дан Кренула је прва штафета младости