ДогађајиНа данашњи дан

на данашњи дан: Приказан је први филм послератне Југославије

На данашњи дан 1947.године приказан је први послератни домаћи играни филм, Славица. Филм је за београдско предузеће Авала-филм режирао Вјекослав Афрић, иначе позоришни глумац, који је претходно стекао искуство радећи на филму у продукцији Московског филмског студија о устанку и борби против окупатора, под називом У планинама Југославије. Године 1946. Афрић је окупио екипу глумаца који су играли у Југословенском драмском позоришту и са много ентузијазма, за само два месеца, по сопственом сценарију снимио филм. Главне улоге играли су Маријан Ловрић и Ирена Колесар, док је сниматељ био Жорж Скригин. Филм је прихваћен са одушевљењем и приказивао се наредних двадесет година. Вјекослав Афрић је снимио још два филма, после чега се посветио професури на Факултету драмских уметности у Београду.

Поређења ради, први српски неми играни филм био је Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа из 1911.године у режији Чича Илије Станојевића. Продуцент је био Светозар Боторић, такође и власник бископа Париз у Београду, а улоге су тумачили глумци Српског народног позоришта. И овај филм је доживео велики успех код публике, па је приказиван и после Првог светског рата. Дуго се мислило да је филм изгубљен, али је 2003.године пронађен у Филмском архиву Аустрије и потом приказан у Југословенској кинотеци, први пут после 75 година.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maxresdefault
Претходни чланак

на данашњи дан: Рођени су Јосип Славенски и Зоран Радмиловић

lazalazarevic
Наредни чланак

на данашњи дан: Рођен је Лаза Лазаревић