LjudiNa današnji dan

na današnji dan: Preminuo je vojvoda Stepa Stepanović

Na današnji dan 1929. godine, u Čačku je u 74. godini preminuo Stepa Stepanović. Bio je istaknuti srpski vojskovođa, vojvoda srpske i jugoslovenske vojske. Učestovovao je u svim ratovima Srbije u periodu od 1876. do 1918. godine, na različitim komandnim položajima. U Prvom balkanskom ratu komandovao je II armijom, koja je ratovala pod Jedrenom, zauzela ga i zarobila 60 000 Turaka. U Prvom svetskom ratu, najpre je, zastupajući odsutnog načelnika štaba Vrhovne komande, Radomira Putnika, organizovao mobilizaciju i koncentraciju celokupne srpske vojske, a potom komandovao II armijom koja je razbila Austrijance na Ceru, za šta je i unapređen u čin vojvode 29. avgusta 1914. Istakao su i u bici na Drini, Kolubarskoj bici, kao i u proboju Solunskog fronta. Iz aktivne vojne službe povukao se u jesen 1919. godine.

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo još:

  1. godine, Beograd je dobio ulično osvetljenje, fenjere sa svećama.
  2. 1992. godine, po raspadu SFRJ, proglašena je Savezna Republika Jugoslavija, zajednička država Crbije i Crne Gore, koja je trajala nepunih jedanaest godina. SRJ je proglašena na osnovu Ustava donetog istog dana. Poslanici u Saveznom veću Skupštine SFRJ prethodno su usvojili Deklaraciju o stvaranju SRJ.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

mesa
Prethodni članak

na današnji dan: Rođen je Meša Selimović

liga naroda
Naredni članak

na današnji dan: Osnovana je preteča Ujedinjenih nacija