ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан: Преминуо je војвода Степа Степановић

На данашњи дан 1929. године, у Чачку је у 74. години преминуо Степа Степановић. Био је истакнути српски војсковођа, војвода српске и југословенске војске. Учестововао је у свим ратовима Србије у периоду од 1876. до 1918. године, на различитим командним положајима. У Првом балканском рату командовао је II армијом, која је ратовала под Једреном, заузела га и заробила 60 000 Турака. У Првом светском рату, најпре је, заступајући одсутног начелника штаба Врховне команде, Радомира Путника, организовао мобилизацију и концентрацију целокупне српске војске, а потом командовао II армијом која је разбила Аустријанце на Церу, за шта је и унапређен у чин војводе 29. августа 1914. Истакао су и у бици на Дрини, Kолубарској бици, као и у пробоју Солунског фронта. Из активне војне службе повукао се у јесен 1919. године.

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо још:

  1. године, Београд је добио улично осветљење, фењере са свећама.
  2. 1992. године, по распаду СФРЈ, проглашена је Савезна Република Југославија, заједничка држава Црбије и Црне Горе, која је трајала непуних једанаест година. СРЈ је проглашена на основу Устава донетог истог дана. Посланици у Савезном већу Скупштине СФРЈ претходно су усвојили Декларацију о стварању СРЈ.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

mesa
Претходни чланак

на данашњи дан: Рођен је Меша Селимовић

liga naroda
Наредни чланак

на данашњи дан: Основана је претеча Уједињених нација