LjudiNa današnji dan

na današnji dan Preminuo je Jaša Prodanović

Na današnji dan 1948. godine umro je Jaša Prodanović, srpski političar, književnik i publicista. Bio je jedan od osnivača i šef Republikanske stranke, ministar prosvete, ministar privrede, narodni poslanik, potpredsednik Vlade FNRJ i član SANU. Kao ministar narodne privrede u Kraljevini Srbiji, sproveo je 1910. kroz skupštinu Zakon o radnjama, kojim su stvorene radničke i druge komore i uvedeno zaštitno radničko zakonodavstvo. Pisao je političke brošure, sarađivao u svim našim značajnijim književnim i političkim listovima, priredio dve antologije narodnih pesama i pripovedaka, celokupna dela Jovana Jovanovića Zmaja, Jove Ilića, Svetislava Vulovića i Laze Lazarevića. Uređivao je časopise Narodna misao, Odjek, Glasnik profesorskog društva i bio član osnivačkog i redakcionog odbora Dela i Srpskog književnog glasnika. Najznačajnija dela su mu Vuk Karadžić i Miloš Obrenović, Naša narodna književnost, Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji i Istorija političkih stranaka i struja u Srbiji. Zanimljivo je da je u Prvoj beogradskoj gimnaziji bio u čuvenoj generaciji sa Alasom, Cvijićem i drugim velikanima, o kojima je Milovan Vitezović pisao u romanu Šešir profesora Koste Vujića.
Izdvajamo još jedan važan događaj za ovaj dan :
1198. godine vizantijski car Aleksije III Anđeo odobrio je srpskom velikom županu Stefanu Nemanji i njegovom sinu monahu Savi, da na ruševinama Hilandariona na Svetoj Gori podignu novi srpski manastir Hilandar.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

490x370_cele-Kula
Prethodni članak

Na današnji dan Odigrala se bitka na Čegru

sp-korac
Naredni članak

Na današnji dan poginuo je košarkaš Radivoj Korać