ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан Преминуо је Јаша Продановић

На данашњи дан 1948. године умро је Јаша Продановић, српски политичар, књижевник и публициста. Био је један од оснивача и шеф Републиканске странке, министар просвете, министар привреде, народни посланик, потпредседник Владе ФНРЈ и члан САНУ. Као министар народне привреде у Краљевини Србији, спровео је 1910. кроз скупштину Закон о радњама, којим су створене радничке и друге коморе и уведено заштитно радничко законодавство. Писао је политичке брошуре, сарађивао у свим нашим значајнијим књижевним и политичким листовима, приредио две антологије народних песама и приповедака, целокупна дела Јована Јовановића Змаја, Јове Илића, Светислава Вуловића и Лазе Лазаревића. Уређивао је часописе Народна мисао, Одјек, Гласник професорског друштва и био члан оснивачког и редакционог одбора Дела и Српског књижевног гласника. Најзначајнија дела су му Вук Караџић и Милош Обреновић, Наша народна књижевност, Уставни развитак и уставне борбе у Србији и Историја политичких странака и струја у Србији. Занимљиво је да је у Првој београдској гимназији био у чувеној генерацији са Аласом, Цвијићем и другим великанима, о којима је Милован Витезовић писао у роману Шешир професора Косте Вујића.
Издвајамо још један важан догађај за овај дан :
1198. године византијски цар Алексије III Анђео одобрио је српском великом жупану Стефану Немањи и његовом сину монаху Сави, да на рушевинама Хиландариона на Светој Гори подигну нови српски манастир Хиландар.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

490x370_cele-Kula
Претходни чланак

На данашњи дан Одиграла се битка на Чегру

sp-korac
Наредни чланак

На данашњи дан погинуо је кошаркаш Радивој Кораћ