LjudiNa današnji dan

na današnji dan Poginuo je Vladislav Petković Dis

Na današnji dan 1917. godine, kada je nemačka podmornica torpedovala italijanski brod koji je iz Francuske plovio prema Krfu, poginuo je i jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, Vladislav Petković Dis. Rođen je 1880. godine u Zablaću kod Čačka. Privremeno je radio kao učitelj u selu, a zatim se po prelasku u Beograd zaposlio u opštinskoj carinarnici. U Beogradu je često boravio po kafanama i bio jedna od najzanimljivijih boemskih ličnosti grada početkom prošlog veka. Posle venčanja menja navike i počinje da vodi mirniji život. Godine 1911. objavljuje svoju prvu zbirku pesama Utopljene duše, koja nailazi na podeljena mišljenja. Tokom Prvog balkanskog rata, bio je ratni izveštač, a svoju drugu zbirku pesama pod nazivom Mi čekamo cara, objavio je 1913. godine. U Prvom svetskom ratu povlačio se sa vojskom i narodom preko Albanije i stigao do Krfa. Odatle je poslat u Francusku gde je napisao svoju poslednju zbirku pesama Nedovršene pesme. Teško je podnosio daljinu i to što je odvojen od porodice, a razboleo se i od tuberkuloze. Želeći da još jednom vidi svoje, kreće nazad iz Francuske, no brod na kome je plovio biva torpedovan u Jonskom moru i tako se njegove crne slutnje obistinjuju. Bio je pesnik u čijoj je poeziji izražen pesimizam, a smrt čest motiv. Tokom života ga nisu posebno cenili, naročito Jovan Skerlić koji ga je kritikovao kako zbog poezije, tako i zbog načina života. Tridesetih godina pak, veličaju ga kao najboljeg pesnika moderne. Danas se smatra jednim od najvažnijih i najtalentovanijih pesnika koje je Srbija imala, a pesme poput Možda spava i Među svojima nezaobilazan su deo antologija naše poezije.

Od važnih događaja na ovaj dan, direktno ili indirektno vezanih za Srbiju. izdvojićemo:
1453. godine, u utorak, turski sultan Mehmed II osvojio je Carigrad, čime je Vizantija posle više od 1000 godina prestala da postoji. Po mnogima, ovaj događaj označava i kraj srednjeg veka;
1923. godine, u Narodnom pozorištu premijerno je izvedena predstava Sumnjivo lice, Branislava Nušića;
1991. godine, Crvena Zvezda je osvojila Kup evropskih šampiona, današnju Ligu šampiona, i postavši prvak Evrope ostvarila najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milanković
Prethodni članak

na današnji dan Rođen je Milutin Milanković

prvi-srpski-bukvar-Inoka-Save
Naredni članak

na današnji dan Štampan je prvi srpki bukvar