ЉудиНа данашњи дан

на данашњи дан Погинуо је Владислав Петковић Дис

На данашњи дан 1917. године, када је немачка подморница торпедовала италијански брод који је из Француске пловио према Крфу, погинуо је и један од најзначајнијих српских песника, Владислав Петковић Дис. Рођен је 1880. године у Заблаћу код Чачка. Привремено је радио као учитељ у селу, а затим се по преласку у Београд запослио у општинској царинарници. У Београду је често боравио по кафанама и био једна од најзанимљивијих боемских личности града почетком прошлог века. После венчања мења навике и почиње да води мирнији живот. Године 1911. објављује своју прву збирку песама Утопљене душе, која наилази на подељена мишљења. Током Првог балканског рата, био је ратни извештач, а своју другу збирку песама под називом Ми чекамо цара, објавио је 1913. године. У Првом светском рату повлачио се са војском и народом преко Албаније и стигао до Крфа. Одатле је послат у Француску где је написао своју последњу збирку песама Недовршене песме. Тешко је подносио даљину и то што је одвојен од породице, а разболео се и од туберкулозе. Желећи да још једном види своје, креће назад из Француске, но брод на коме је пловио бива торпедован у Јонском мору и тако се његове црне слутње обистињују. Био је песник у чијој је поезији изражен песимизам, а смрт чест мотив. Током живота га нису посебно ценили, нарочито Јован Скерлић који га је критиковао како због поезије, тако и због начина живота. Тридесетих година пак, величају га као најбољег песника модерне. Данас се сматра једним од најважнијих и најталентованијих песника које је Србија имала, а песме попут Можда спава и Међу својима незаобилазан су део антологија наше поезије.

Од важних догађаја на овај дан, директно или индиректно везаних за Србију. издвојићемо:
1453. године, у уторак, турски султан Мехмед II освојио је Цариград, чиме је Византија после више од 1000 година престала да постоји. По многима, овај догађај означава и крај средњег века;
1923. године, у Народном позоришту премијерно је изведена представа Сумњиво лице, Бранислава Нушића;
1991. године, Црвена Звезда је освојила Куп европских шампиона, данашњу Лигу шампиона, и поставши првак Европе остварила највећи успех у историји српског фудбала.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

миланковић
Претходни чланак

на данашњи дан Рођен је Милутин Миланковић

prvi-srpski-bukvar-Inoka-Save
Наредни чланак

на данашњи дан Штампан је први српки буквар