LjudiNa današnji dan

Na današnji dan poginuo je košarkaš Radivoj Korać

Na današnji dan 1969. godine u blizini Sarajeva, u saobraćajnoj nesreći, poginuo je Radivoj Korać. Rođen je 1938. godine u Somboru, a posle Drugog svetskog rata sa porodicom se preselio u Beograd. Pohađao je Osnovnu školu Vuk Karadžić i Drugu beogradsku gimnaziju i studirao na Elektrotehničkom fakultetu gde je i apsolvirao. Igrao je za OKK Beograd i sa njima četiri puta bio šampion Jugoslavije. Od deset sezona koliko je odigrao za OKK, sedam puta je bio najbolji strelac lige, što nikome ni pre ni posle njega nije pošlo za rukom. Posle toga je igrao jednu sezonu za Standard iz Liježa i jednu za Petrarku iz Padove, u kojoj je postao i prvi strelac prvenstva Italije. Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1958. godine i u narednih deset godina odigrao četiri šampionata Evrope, osvojio dve srebrne medalje (1961, 1965), jednu bronzanu (1963) i tri puta bio najbolji strelac evropskih prvenstava (1959, 1961, 1963). Na Svetskim šampionatima osvojio je takođe dve srebrne medalje (1963, 1967), kao i jednu na Olimpijskim igrama (1968). Igrajući za OKK Beograd, na utakmici Kupa evropskih šampiona protiv švedskog Alvika postigao je 99 poena. Bio je jedinstven po načinu na koji je izvodio slobodna bacanja, izbacujući loptu odozdo sa dve ruke. Pored košarke bio je zaljubljenik u muziku, slikarstvo, književnost, a priča se da je prvu ploču Bitlsa i prvi džemper na V izrez u Beograd doneo upravo on. Takođe je i prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana. Godine 1971, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara FIBA, pokrenuto je evropsko klupsko takmičenje Kup Radivoja Koraća, koje je postojalo do 2002. godine. Danas je to naziv nacionalnog košarkaškog kupa.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1790. godine Emanuel Janković otvorio je prvu knjižaru u Novom Sadu;
1892. godine Nikola Tesla je doputovao u prvu i jedinu svoju posetu Beogradu;
1968. godine u Beogradu su kasno uveče počeli nemiri, koji su se narednog dana pretvorili u masovne studentske demonstracije, najveće do tada u SFRJ.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

20140410222326!Jasa_Prodanovic
Prethodni članak

na današnji dan Preminuo je Jaša Prodanović

kosta
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Kosta Novaković