ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан погинуо је кошаркаш Радивој Кораћ

На данашњи дан 1969. године у близини Сарајева, у саобраћајној несрећи, погинуо је Радивој Кораћ. Рођен је 1938. године у Сомбору, а после Другог светског рата са породицом се преселио у Београд. Похађао је Oсновну школу Вук Караџић и Другу београдску гимназију и студирао на Електротехничком факултету где је и апсолвирао. Играо је за ОКК Београд и са њима четири пута био шампион Југославије. Од десет сезона колико је одиграо за ОКК, седам пута је био најбољи стрелац лиге, што никоме ни пре ни после њега није пошло за руком. После тога је играо једну сезону за Стандард из Лијежа и једну за Петрарку из Падове, у којој је постао и први стрелац првенства Италије. За репрезентацију Југославије дебитовао је 1958. године и у наредних десет година одиграо четири шампионата Европе, освојио две сребрне медаље (1961, 1965), једну бронзану (1963) и три пута био најбољи стрелац eвропских првенстава (1959, 1961, 1963). На Светским шампионатима освојио је такође две сребрне медаље (1963, 1967), као и једну на Oлимпијским играма (1968). Играјући за ОКК Београд, на утакмици Купа европских шампиона против шведског Алвика постигао је 99 поена. Био је јединствен по начину на који је изводио слободна бацања, избацујући лопту одоздо са две руке. Поред кошарке био је заљубљеник у музику, сликарство, књижевност, а прича се да је прву плочу Битлса и први џемпер на V изрез у Београд донео управо он. Такође је и први спортиста који је сахрањен у Алеји великана. Године 1971, на предлог тадашњег генералног секретара ФИБА, покренуто је европско клупско такмичење Куп Радивоја Кораћа, које је постојало до 2002. године. Данас је то назив националног кошаркашког купа.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1790. године Емануел Јанковић отворио је прву књижару у Новом Саду;
1892. године Никола Тесла је допутовао у прву и једину своју посету Београду;
1968. године у Београду су касно увече почели немири, који су се наредног дана претворили у масовне студентске демонстрације, највеће до тада у СФРЈ.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

20140410222326!Jasa_Prodanovic
Претходни чланак

на данашњи дан Преминуо је Јаша Продановић

kosta
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је Коста Новаковић