DogađajiNa današnji dan

na današnji dan: Počeo je drugi srpski ustanak

Na današnji dan je pred Takovskom crkvom, na Cveti 1815. godine, Miloš izgovorio čuvene reči: „Eto mene, eto vas, rat Turcima!“ i time označio početak Drugog srpskog ustanka. Uvod u taj događaj bila su dešavanja posle gušenja Hadži-Prodanove bune 1814. godine ‒ seča značajnijih ljudi i veliki turski zulumi. Za vođu je izabran Miloš Obrenović i odmah potom počele su borbe. Turci su poraženi kod Ljubića, Paleža (današnji Obrenovac), Požarevca, Karanovca i Dublja. Miloš se pokazao kao izuzetno sposoban vođa i posle pregovora sa Marašli Ali-pašom o sređivanju prilika, sklopljen je sporazum i završen oružani deo ustanka. Miloš je nastojao da učvrsti svoju vlast u Srbiji, pa se u naredne dve godine obračunavao sa svojim protivnicima. Uglavnom ih je ubijao, što je pravdao nuždom da se izbegnu građanski rat i nova turska okupacija. Zahvaljujući Miloševoj diplomatskoj veštini, Porta je hatišerifom iz 1830. godine Srbiji priznala unutrašnju samoupravu, a njemu naslednost kneževskog dostojanstva.

 

Od važnih događaja na ovaj dan direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo još:

  1. godine u Čačku, rođen je Jaša Prodanović, srpski političar, književnik i publicista. Bio je jedan od osnivača i šef Republikanske stranke, ministar prosvete, ministar privrede, narodni poslanik, potpredsednik Vlade FNRJ i član SANU.
  2. godine u Zagrebu, rođen je Ivo Lola Ribar, omladinski tribun, sekretar SKOJ-a, urednik listova Student i Mladost i narodni heroj. Bio je jedna od ikona mladih SFRJ, po kome su mnoge osnovne i srednje škole nosile ime, kao i mnoštvo ulica i trgova, fabrika i kulturno-umetničkih ustanova. Poginuo je 27. novembra 1943. godine.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

eskadrila
Prethodni članak

Na današnji dan: Formirana je prva lovačka eskadrila NOVJ

Berliner_kongress
Naredni članak

na današnji dan: Rusija je objavila rat Turskoj