ДогађајиНа данашњи дан

на данашњи дан: Почео је други српски устанак

На данашњи дан је пред Таковском црквом, на Цвети 1815. године, Милош изговорио чувене речи: „Ето мене, ето вас, рат Турцима!“ и тиме означио почетак Другог српског устанкa. Увод у тај догађај била су дешавања после гушења Хаџи-Проданове буне 1814. године ‒ сечa значајнијих људи и велики турски зулуми. За вођу је изабран Милош Обреновић и одмах потом почеле су борбе. Турци су поражени код Љубића, Палежа (данашњи Обреновац), Пожаревца, Карановца и Дубља. Милош се показао као изузетно способан вођа и после преговора са Марашли Али-пашом о сређивању прилика, склопљен је споразум и завршен оружани део устанка. Милош је настојао да учврсти своју власт у Србији, па се у наредне две године обрачунавао са својим противницима. Углавном их је убијао, што је правдао нуждом да се избегну грађански рат и нова турска окупација. Захваљујући Милошевој дипломатској вештини, Порта је хатишерифом из 1830. године Србији признала унутрашњу самоуправу, а њему наследност кнежевског достојанства.

 

Од важних догађаја на овај дан директно или индиректно везаних за Србију, издвојићемо још:

  1. године у Чачку, рођен је Јаша Продановић, српски политичар, књижевник и публициста. Био је један од оснивача и шеф Републиканске странке, министар просвете, министар привреде, народни посланик, потпредседник Владе ФНРЈ и члан САНУ.
  2. године у Загребу, рођен је Иво Лола Рибар, омладински трибун, секретар СКОЈ-а, уредник листова Студент и Младост и народни херој. Био je једна од икона младих СФРЈ, по коме су многе основне и средње школе носиле име, као и мноштво улица и тргова, фабрика и културно-уметничких установа. Погинуо је 27. новембра 1943. године.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

eskadrila
Претходни чланак

На данашњи дан: Формирана је прва ловачка ескадрила НОВЈ

Berliner_kongress
Наредни чланак

на данашњи дан: Русија je објавила рат Турској