DogađajiNa današnji danPrivreda

Na današnji dan počelo je emitovanje programa Televizije Beograd (Televizije Beograd)

Na današnji dan 1958. godine počelo je eksperimentalno emitovanje programa Televizije Beograd (Televizije Beograd) iz još nedovršenog studija na Sajmištu, a u gradu su na osamdesetak mesta bili postavljeni televizori kako bi što veći broj ljudi mogao da gleda, budući da je televizor tada koštao kao 20 prosečnih plata. To je bilo prvo emitovanje iz jednog objekta projektovanog i građenog za tu namenu na Balkanu, jer su do tada uglavnom adaptirani već postojeći objekti druge namene. Do 2. septembra, svakodnevno je po 3 do 4 sata emitovan eksperimentalni program, a sadržaj je obuhvatao skoro sve televizijske žanrove. Otvaranje TV Beograd najavila je Olivera Živković, spiker radio Beograda. Olga Nađ obavestila je gledaoce o emisijama koje će biti emitovane, a potom je najavila prenos otvaranja Međunarodnog sajma tehnike i naučnih dostignuća. Reditelj je bio Miroslav Dedić. U 20 časova je počeo prvi TV Dnevnik koji je vodio Mića Orlović. Zabavni program je režirala Mirjana Samardžić, voditelji su bili Mića Tomić i Predrag Laković, a nastupili su mnogi gosti poput Slavka Simića i Lole Novaković. Posle nepuna tri meseca od završetka probnog programa, krajem novembra, počelo je i kontinuirano emitovanje.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1939. godine ministri inostranih poslova Nemačke i SSSR Joahim fon Ribentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov potpisali su u Moskvi sporazum o nenapadanju;
1989. godine umro je vajar Nebojša Mitrić;
2000. godine umro je glumac Milivoje Mića Tomić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Kralj  Milan Obrenović
Prethodni članak

Na današnji dan rođen je kralj Milan Obrenović (Milan Obrenović)

Reditelj Goran Marković
Naredni članak

Na današnji dan rođen je reditelj Goran Marković (Goran Marković)