ДогађајиНа данашњи данПривреда

На данашњи дан почело је емитовање програма Телевизије Београд (Televizije Beograd)

На данашњи дан 1958. године почело је експериментално емитовање програма Телевизије Београд (Televizije Beograd) из још недовршеног студија на Сајмишту, а у граду су на осамдесетак места били постављени телевизори како би што већи број људи могао да гледа, будући да је телевизор тада коштао као 20 просечних плата. То је било прво емитовање из једног објекта пројектованог и грађеног за ту намену на Балкану, јер су до тада углавном адаптирани већ постојећи објекти друге намене. До 2. септембра, свакодневно је по 3 до 4 сата емитован експериментални програм, а садржај је обухватао скоро све телевизијске жанрове. Отварање ТВ Београд најавила је Оливера Живковић, спикер радио Београда. Олга Нађ обавестила је гледаоце о емисијама које ће бити емитоване, а потом је најавила пренос отварања Међународног сајма технике и научних достигнућа. Редитељ је био Мирослав Дедић. У 20 часова је почео први ТВ Дневник који је водио Мића Орловић. Забавни програм је режирала Мирјана Самарџић, водитељи су били Мића Томић и Предраг Лаковић, а наступили су многи гости попут Славка Симића и Лоле Новаковић. После непуна три месеца од завршетка пробног програма, крајем новембра, почело је и континуирано емитовање.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1939. године министри иностраних послова Немачке и СССР Јоахим фон Рибентроп и Вјачеслав Михајлович Молотов потписали су у Москви споразум о ненападању;
1989. године умро је вајар Небојша Митрић;
2000. године умро је глумац Миливоје Мића Томић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Kralj  Milan Obrenović
Претходни чланак

На данашњи дан рођен је краљ Милан Обреновић (Milan Obrenović)

Reditelj Goran Marković
Наредни чланак

На данашњи дан рођен је редитељ Горан Марковић (Goran Marković)