DogađajiInstitucijeNa današnji dan

Na današnji dan počela je sa radom Narodna banka Srbije (Narodna banka Srbije)

Na današnji dan 1884. godine, na osnovu Zakona o Privilegovanoj Narodnoj banci Kraljevine Srbije, koji je donet 6. januara 1883. godine, počela je sa radom Narodna banka Srbije (Narodna banka Srbije). Osnovana je kao 16. centralna banka u svetu domaćim kapitalom. U prvo vreme bila je smeštena u Knez Mihailovoj ulici, da bi ubrzo bila premeštena u novoizgrađeno zdanje Narodne banke, po projektu arhitekte Konstantina Jovanovića u Ulici kralja Petra, gde se i danas nalazi. Prvi guverner je bio Aleksa Spasić, a tokom svoje istorije, u proteklih 130 godina, Narodnom bankom je rukovodilo 28 guvernera, od kojih su trojica birani u dva mandata. Više puta je menjala naziv, u skladu sa promenama naziva države, uređenja i drugim društveno-političkim prilikama. Za vreme Prvog svetskog rata Narodna banka je bila evakuisana u Marsej, a tokom Drugog svetskog rata imala je predstavništvo u Londonu.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1992. godine u Londonu je umro jedan od najznačajnijih srpskih književnika, dramski pisac, scenarista i akamedik, Borislav Pekić;
1995. godine košarkaška reprezentacije tadašnje Jugoslavije postala je šampion Evrope, na prvom takmičenju na kome joj je bilo dozvoljeno da se takmiči nakon ukidanja sankcija.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Licej
Prethodni članak

Na današnji dan osnovan je Licej u Kragujevcu (Licej u Kragujevcu)

VLADA ILIC
Naredni članak

Na današnji dan umro je Vlada Ilić (Vlada Ilić)