ДогађајиИнституцијеНа данашњи дан

На данашњи дан почела је са радом Народна банка Србије (Narodna banka Srbije)

На данашњи дан 1884. године, на основу Закона о Привилегованој Народној банци Краљевине Србије, који је донет 6. јануара 1883. године, почела је са радом Народна банка Србије (Narodna banka Srbije). Основана је као 16. централна банка у свету домаћим капиталом. У прво време била је смештена у Кнез Михаиловој улици, да би убрзо била премештена у новоизграђенo здање Народне банке, по пројекту архитекте Константина Јовановића у Улици краља Петра, где се и данас налази. Први гувернер је био Алекса Спасић, а током своје историје, у протеклих 130 година, Народном банком је руководило 28 гувернера, од којих су тројица бирани у два мандата. Више пута је мењала назив, у складу са променама назива државе, уређења и другим друштвено-политичким приликама. За време Првог светског рата Народна банка је била евакуисана у Марсеј, а током Другог светског рата имала је представништво у Лондону.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1992. године у Лондону је умро један од најзначајнијих српских књижевника, драмски писац, сценариста и акамедик, Борислав Пекић;
1995. године кошаркашка репрезентације тадашње Југославије постала је шампион Европе, на првом такмичењу на коме јој је било дозвољено да се такмичи након укидања санкција.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Licej
Претходни чланак

На данашњи дан основан је Лицеј у Крагујевцу (Licej u Kragujevcu)

VLADA ILIC
Наредни чланак

На данашњи дан умро је Влада Илић (Vlada Ilić)