DogađajiNa današnji dan

Na današnji dan počela je Prva konferencija nesvrstanih zemalja (Prva konferencija nesvrstanih zemalja)

Na današnji dan 1961. godine u Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja i trajala je do 6. septembra (Prva konferencija nesvrstanih zemalja). Na njoj su učestvovali predstavnici 25 zemalja u svojstvu punopravnih članova – Avganistan, Alžir, Burma, Cejlon, Etiopija, Gana, Gvineja, Indija, Indonezija, Irak, Jemen, Jugoslavija, Kambodža, Kipar, Kongo, Kuba, Liban, Maroko, Mali, Nepal, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjena Arapska Republika koju su tada činili Egipat i Sirija, i 3 zemlje u svojstvu posmatrača – Bolivija, Brazil i Ekvador, kao i predstavnici 40 oslobodilačkih i antikolonijalnih pokreta. Cilj konferencije bio je razmena gledišta o međunarodnim problemima radi efikasnijeg doprinosa miru, bezbednosti i miroljubivoj saradnji među narodima i državama. Usvojena je i „Deklaracija šefova država ili vlada vanblokovskih zemalja“ kao prvi programski dokument nesvrstanih u kome su definisani principi političke nesvrstanosti i data ocena zbivanja u međunarodnim odnosima toga doba, kao i „Izjava o opasnosti od rata i apel za mir“. U centru pažnje bili su predsednici Indije, Indonezije, Egipta i Jugoslavije – Nehru, Sukarno, Naser i Tito. Zanimljivo je da je u Beogradu za ovaj događaj izgrađeno desetine novih ulica, rekonstruisani su vodovod i kanalizacija, kao i ulično osvetljenje, a na Terazijama i drugim trgovima pojavile su se prve svetleće reklame. Prema pisanju Politike, na ulasku u Zemun goste su dočekale zastave, na ulazu u grad na nekoliko jezika bio je ispisan moto konferencije – Svi ljudi sveta hoće mir, a duž ulica kojima su delegacije prolazile pozdravljalo ih je mnoštvo građana. Na Mostarskoj petlji stajao je amblem konferencije visok 15 metara, a na Dedinjskoj zvezdi triangl, simbol ideja konferencije – mir, nezavisnost i ravnopravna međunarodna saradnja. U Pionirskom parku, preko puta skupštine u kojoj se konferencija održavala uređena je Aleja nacija, sa panoima duž nje na kojima su bili ispisani podaci i informacije o zemljama učesnicima. Danas na te dane podsećaju još platani koje su posadili državnici raznih zemalja i ploče sa njihovim imenima u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, kao i spomenik podignut toj konferenciji u čast, u obliku metalnog obeliska sa reljefnim grbom grada Beograda,koji se nalazi na uzvišenju u Fruškogorskoj ulici, pored Savskog mosta, na ulazu u Brankovu ulicu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1939. godine napadom Nemačke na Poljsku počeo je Drugi svetski rat;
1945. godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime su uspostavljene autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast;
1963. godine otvoren je stadion Crvene zvezde;
1994. godine umro je novinar i satiričar Vladimir Bulatović Vib.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Velika škola- Muzej Vuka i Dositeja. Preuzeta sa bloga: zradovic.blogspot.com
Prethodni članak

Na današnji dan otvorena je Velika škola (Velika škola)

veljkov1
Naredni članak

Na današnji dan rođen je Veljko Vlahović (Veljko Vlahović)