DogađajiInstitucijeNa današnji dan

na današnji dan Otvorena je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan 1926. godine u Beogradu je otvorena Univerzitetska biblioteka. Na inicijativu dvojice Srba koji su tada živeli u SAD, Slavka Grujića i Mihajla Pupina, uprava Karnegijeve zadužbine srpskoj vladi je poklonila 100 000 dolara za podizanje jedne biblioteke u Srbiji. Kamen temeljac postavljen je 23. juna 1921. godine, kada je prestolonaslednik Aleksandar u temelj zgrade postavio povelju na pergamentu, a biblioteka je svečano otvorena na dan slovenskih prosvetilja Ćirila i Metodija, 24. maja 1926. godine. Bila je to prva zgrada u Srbiji isključivo za bibliotečku namenu. Njene preteče bili su: Knjigosohranilište Velike škole beogradske Karađorđevog vremena, zatim Biblioteka serbskog liceuma i Opšta biblioteka Velike škole. Tokom Drugog svetskog rata biblioteka nije radila, da bi posle rata, povodom stogodišnjice rođenja Svetozara Markovića 1946. godine dobila svoj sadašnji naziv. Biblioteka raspolaže fondom od preko 1 500 000 knjiga i svezaka, preko 70 000 doktorskih i magistarskih disertacija, zbirkom stare i retke knjige, kao i zbirkom rukopisne građe. Namenjena je razvoju nauke i visokoškolske nastave, te kao takva, pre svega, prati delatnost univerziteta i naučnoistraživački rad i matična je biblioteka za sve visokoškolske biblioteke u Srbiji. Pored svoje važnosti za kulturu i razvoj nauke kod nas, i sama zgrada biblioteke, delo arhitekata Dragutina Đorđevića i Nikole Nestorovića, ima izuzetnu vrednost kao značajno ostvarenje akademizma u srpskoj međuratnoj arhitekturi.

Od važnih događaja na ovaj dan, direktno ili indirektno vezanih za Srbiju, izdvojićemo :
1875. godine, rođen je Teodor Taranovski, ruski pravnik i istoričar koji je nakon revolucije u Rusiji emigrirao u Kraljevenu Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je nastavio svoje naučno stvaralaštvo i postao član Srpske kraljevske akademije.
1970. godine u Ljubljani je završeno 6. svetsko prvenstvo u košarci, na kome je reprezentacija SFRJ prvi put postala prvak sveta.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

muzej
Prethodni članak

na današnji dan Osnovan je Muzej afričke umetnosti

brasovan-portret
Naredni članak

na današnji dan Rođen je jedan od najznačajnijih srpskih arhitekata