LjudiNa današnji dan

Na današnji dan umro je Vlada Ilić (Vlada Ilić)

Na današnji dan u Beogradu je umro Vlada Ilić (Vlada Ilić), srpski industrijalac, predsednik beogradske Industrijske komore, Centralne industrijske komore Jugoslavije i gradonačelnik Beograda od 1935. do 1939. godine. Rođen je 1882. godine u Vlasotincu, a tehničku školu je završio u Ljubljani. I sam iz bogate porodice, brakom sa Olgom, unukom čuvenog veleposednika iz Bačke, Laze Dunđerskog, stvoreno je poslovno partnerstvo između dveju porodica. Porodica Ilić osnovala je kompaniju koja je kasnije prerasla u akcionarsko društvo čiji su glavni akcionari bili braća Ilić, a značajan udeo imala je, preko Laze Dunđerskog, i Srpska banka iz Zagreba. U njihovom vlasništvu bilo je petnaest fabrika u Srbiji i dve u Hrvatskoj. Vlada Ilić postao je 10. januara 1935. godine i gradonačelnik Beograda. Za vreme njegovog mandata mnogo toga je učinjeno u Beogradu. Smanjena je cena struje, jer je on takođe bio i vodeći akcionar Električnog preduzeća Srbije, izgrađeni su radnički stanovi na Karaburmi, pomagao je izgradnje zdravstvenih ustanova, dečijih prihvatilišta, škola, parkova i osnovao Zoološki vrt. Most kralja Aleksandra I preko Save, na mestu današnjeg Brankovog mosta, zatim drumsko-železnički most preko Dunava koji je spojio Beograd i Pančevo, tramvajska linija Beograd – Zemun, Staro sajmište i zgrada Glavne pošte takođe su nastali tokom njegovog gradonačelnikovanja. Iako je po izbijanju aprilskog rata mogao da napusti zemlju sa kraljem Petrom i članovima Vlade, on je odlučio da ostane. Pred kraj rata je uhapšen od strane nove vlasti, izveden na suđenje i osuđen proleća 1945. godine da je svojim fabrikama tekstila pomagao okupatoru, te mu je sva imovina konfiskovana a on poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Iz zatvora je pušten 1951. godine, ali je već naredne preminuo. Okružni sud u Beogradu je februara 2009. godine usvojio zahtev za rehabilitaciju Vlade Ilića i ništavnom proglasio presudu Vojnog suda iz 1946. godine, a njegova bista otkrivena je na Kalemegdanu, na ulazu u Zoo-vrt.
Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1928. godine rođen je dr Slobodan Vitanović, književik, prevodilac, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i osnivač i predsednik Društa prijatelja Francuske;
1937. godine rođen je srpski pisac i akademik Milovan Danojlić;
1939. godine rođen je književnik Ljubivoje Ršumović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

banka
Prethodni članak

Na današnji dan počela je sa radom Narodna banka Srbije (Narodna banka Srbije)

Jermenska crkva
Naredni članak

JERMENSKA CRKVA U NOVOM SADU – IZBRISANA BAŠTINA