ЉудиНа данашњи дан

На данашњи дан умро је Влада Илић (Vlada Ilić)

На данашњи дан у Београду је умро Влада Илић (Vlada Ilić), српски индустријалац, председник београдске Индустријске коморе, Централне индустријске коморе Југославије и градоначелник Београда од 1935. до 1939. године. Рођен је 1882. године у Власотинцу, а техничку школу је завршио у Љубљани. И сам из богате породице, браком са Олгом, унуком чувеног велепоседника из Бачке, Лазе Дунђерског, створено је пословно партнерство између двеју породица. Породица Илић основала је компанију која је касније прерасла у акционарско друштво чији су главни акционари били браћа Илић, а значајан удео имала је, преко Лазе Дунђерског, и Српска банка из Загреба. У њиховом власништву било је петнаест фабрика у Србији и две у Хрватској. Влада Илић постао је 10. јануара 1935. године и градоначелник Београда. За време његовог мандата много тога је учињено у Београду. Смањена је цена струје, јер је он такође био и водећи акционар Електричног предузећа Србије, изграђени су раднички станови на Карабурми, помагао је изградње здравствених установа, дечијих прихватилишта, школа, паркова и основао Зоолошки врт. Мост краља Александра I преко Саве, на месту данaшњег Бранковог моста, затим друмско-железнички мост преко Дунава који је спојио Београд и Панчево, трамвајска линија Београд – Земун, Старо сајмиште и зграда Главне поште такође су настали током његовог градоначелниковања. Иако је по избијању априлског рата могао да напусти земљу са краљем Петром и члановима Владе, он је одлучио да остане. Пред крај рата је ухапшен од стране нове власти, изведен на суђење и осуђен пролећа 1945. године да је својим фабрикама текстила помагао окупатору, те му је сва имовина конфискована а он послат у затвор у Сремској Митровици. Из затвора је пуштен 1951. године, али је већ наредне преминуо. Окружни суд у Београду је фебруара 2009. године усвојио захтев за рехабилитацију Владе Илића и ништавном прогласио пресуду Војног суда из 1946. године, а његова биста откривена је на Калемегдану, на улазу у Зоо-врт.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1928. године рођен је др Слободан Витановић, књижевик, преводилац, професор Филозофског факултета у Београду и оснивач и председник Друшта пријатеља Француске;
1937. године рођен је српски писац и академик Милован Данојлић;
1939. године рођен је књижевник Љубивоје Ршумовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

banka
Претходни чланак

На данашњи дан почела је са радом Народна банка Србије (Narodna banka Srbije)

Jermenska crkva
Наредни чланак

ЈЕРМЕНСКА ЦРКВА У НОВОМ САДУ – ИЗБРИСАНА БАШТИНА